Volg Stadsbos013

Image Alt

Lustwarande: Godhead – Idols in Times of Crisis

Lustwarande: Godhead – Idols in Times of Crisis

Lustwarande: Godhead – Idols in times of crises

Haal je hart op tijdens een wandeling langs wonderlijke hedendaagse sculpturen in de Oude Warande. De 12e editie van Lustwarande, met als thema: Godhead – Idols in times of crises, gaat van start.

Godhead – Idols in times of crises

Het idee voor GODHEAD is ontstaan als reflectie op actuele gebeurtenissen. Nu standbeelden van historisch beladen figuren in het kielzog van de demonstraties tegen racisme in de VS en Europa met verf besmeurd worden en van pleinen worden verwijderd, nu Poetin door een vereend Westen van zijn sokkel is neergehaald en hij zichzelf tegelijkertijd in eigen land nóg meer als onaantastbaar positioneert, is een hernieuwde reflectie op het begrip idool, in ruime zin, op zijn plek.

GODHEAD – IDOLS IN TIMES OF CRISIS onderzoekt de kracht van hedendaagse figuratieve en abstracte sculptuur als idool in een ontredderde wereld door een groep werken te presenteren die refereren naar de traditie van de devotionele sculptuur, het standbeeld, het monument, de totem het amulet en de talisman.

GODHEAD reikt geen oplossingen aan maar biedt soelaas en probeert de hedendaagse toeschouwer bewust te maken van de kracht van het idool.

Aan GODHEAD nemen deel: Alma Allen (US), Evgeny Antufiev (RU), Marieke Bolhuis (NL), Gisela Colón (US), Kim Dacres (US), Hans Josephsohn (CH), Susanne Ring (DE), Lukas Schmenger (DE), Henk Visch (NL) en Not Vital (CH).

De Russische kunstenaar Evgeny Antufiev zou speciaal voor GODHEAD een nieuw werk op locatie maken. Door de oorlog kon hij Rusland niet meer verlaten. Er wordt nu een recent bestaand werk van deze kunstenaar getoond, dat alle kunst en culturen verbindt. Wat dat is, houden we nog even geheim.

De opening van GODHEAD is op zondag 26 juni van 14.00-18.00. Het merendeel van de deelnemende kunstenaars zal aanwezig zijn. Iedereen is van harte welkom. Save the date!

 

Wanneer: Dagelijks geopend van zonsopkomst tot zonsondergang, van 26 juni – 2 oktober 2022.

Waar: Oude Warande in Stadsbos013.

Navigatie/Parkeren: Auberge du Bonheur, Bredaseweg 441 te Tilburg.

Website Lustwarande

 

Brief encounters ’22

Dit jaar vinden er weer twee edities plaats van Brief Encounters, unieke event sculptures, die slechts één middag te beleven zijn, op zondag 10 juli en zondag 4 september.

Aan de editie van 10 juli nemen deel: Caz Egelie (NL), Joris Roosen (NL) en Mette Sterre (NL). Zij presenteren alle drie nieuwe werken, speciaal voor Brief Encounters ’22 gemaakt.

Zonder dat de kunstenaars het van elkaar weten, liggen deze werken dicht in elkaars verlengde. Alle drie scheppen zij op 10 juli vervreemdende tableaus vivants, die De Oude Warande gedurende één middag zullen veranderen in een kritisch natuurtheater, waarbij actuele thema’s als identiteit, gender, relatie mens-natuur en normativiteit op fascinerende wijze verbeeld worden.

Aan de editie van 4 september nemen deel: buren (BE), Clédat & Petitpierre (FR) en Julian Weber (DE). buren en Weber maken nieuwe werken, Clédat & Petitpierre beleven hun Nederlandse debuut met de succesvolle performance Les Beigneurs, geïnspireerd door een schilderij van Picasso.

Curatoren: Chris Driessen & Steven Vandervelden (directeur STUK, Huis voor Dans, Beeld en Geluid, en festival Playground, beide in Leuven).