Volg Stadsbos013

Image Alt

150 jaar Bels Lijntje

150 jaar Bels Lijntje

150 jaar Bels Lijntje

Het Bels Lijntje, de spoorlijn van Turnhout naar Tilburg, werd 150 jaar gelden geopend. Ter gelegenheid van dit jubileum worden 1 oktober verschillende kunstwerken onthuld. Bewoners zijn van harte welkom.

Om 14 uur is er een officiële onthulling van viaduct Bels Lijntje A58. Kunstenares Jori van Boxtel maakte in haar werk de verbinding tussen Turnhout en Tilburg duidelijk. De officiële onthulling is tussen 14:00 en 15:00 uur op het viaduct Bels Lijntje onder de A58 tussen de wijk De Blaak en Riel (navigatie: Roerpad). Bewoners zijn uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn.

Spoorbeelden

De Belgische kunstenaar Luc van Soom en de Brabantse kunstenaars André van de Wijdeven en Tijs Rooijakkers maakten ‘spoorbeelden’. Die staan langs het fietspad. De kunstenaars laten de beelden tussen 15:00 en 19:00 uur op 1 oktober zien in eetbar DE WAGON aan de Burgemeester Brokxlaan. Wethouder Marcelle Hendrickx en schepen voor toerisme Astrid Wittebolle van Turnhout geven 1 oktober om 16:00 uur informatie over het project ‘spoorbeelden langs het Bels Lijntje’.

Routeschildjes

Langs het fietspad het Bels Lijntje zijn 156 routeschildjes geplaatst. Die worden op 1 oktober in gebruik genomen. De routeschildjes wijzen de weg en attenderen de fietser op het spoorverleden van het Bels Lijntje. In Tilburg zijn er 2 routes: een die het oorspronkelijk traject vanaf het station door de binnenstad en de huidige wijk De Blaak volgt en een over de omlegging die in 1958 buiten de stad om langs de Warande is aangelegd.

Zondag 1 oktober is het precies 150 jaar geleden dat het Bels Lijntje, de spoorlijn van Turnhout naar Tilburg, in gebruik is genomen. Een bijzonder moment. Zowel bestuurders van Tilburg als van de Stad Turnhout zijn zondag aanwezig om de verbinding tussen beide steden opnieuw te bekrachtigen.