Volg Stadsbos013

Image Alt

25 jaar uniek natuuronderzoek in de Tilburgse Kaaistoep

25 jaar uniek natuuronderzoek in de Tilburgse Kaaistoep

25 jaar uniek natuuronderzoek in de Tilburgse Kaaistoep

Al 25 jaar lang onderzoeken leden van de KNNV-afdeling Tilburg heel nauwkeurig de natuur in de Kaaistoep. Ondertussen zijn er maar liefst zo’n 9.000 verschillende soorten planten en dieren in het gebied gevonden, waaronder ook nieuwe soorten voor Nederland en zelfs voor de wereld. Aangezien dit uniek is in Nederland viert de KNNV-afdeling in 2020 deze mijlpaal met wandelingen, een fototentoonstelling, een symposium en een boek. Iedereen is hierbij van harte welkom!

Nieuwe ontdekkingen
De Kaaistoep maakt onderdeel uit van Stadsbos013, gelegen ten zuidwesten van de stad. Vanaf 1995 hebben actieve natuurliefhebbers van de KNNV hier een schat aan gegevens verzameld. Ze hebben niet alleen naar vogels en planten gekeken, maar bijna alles werd verzameld en uitgezocht, waaronder slijmzwammen, korstmossen, dopluizen, vleermuizen, nachtvlinders, kokerjuffers en allerlei soorten muggen en vliegen. In totaal gaat het om 125.000 uur verzamel- en uitzoekwerk! Dag en nacht, zomer en winter waren de leden aan het verzamelen, determineren en ordenen. Hierdoor zijn maar liefst zo’n 9.000 verschillende soorten dieren en planten in het gebied gevonden, waaronder 125 soorten die nog nooit in Nederland ontdekt waren en zelfs drie soorten die nieuw zijn voor de wereld. In nauwe samenwerking met Natuurmuseum Brabant werden de vondsten verder onderzocht en opgenomen in de collectie van het museum.

Symposium en jubileumboek ‘De Kaaistoep’
De officiële start van dit jubileumjaar vindt plaats op 14 maart in Natuurmuseum Brabant met een groot symposium over burgers en natuuronderzoek, ofwel ‘Citizen Science: 25 jaar natuuronderzoek in De Kaaistoep’. Verschillende experts, lokaal en landelijk, vertellen daarin over het Kaaistoeponderzoek en over het belang van actieve natuurliefhebbers voor de natuur en het natuuronderzoek in Nederland. Tijdens dit symposium wordt ook het prachtige boek ‘De Kaaistoep’ gepresenteerd. Commissaris van de Koning in Brabant, de heer van de Donk, zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen. In het ruim 700 pagina’s tellende boek staan beschrijvingen van het onderzoeksgebied, allerlei leuke vondsten, bijzondere onderzoeksmethoden en tal van foto’s.

De Kaaistoep opent speciaal haar deuren
Ter ere van dit 25-jarig jubileum opent de eigenaar, TWM Gronden, ook de gebieden waar al zo lang onderzoek wordt gedaan. Iedereen die interesse heeft kan zich inschrijven voor unieke wandelingen, onder leiding van de onderzoekers van de KNNV. Daarnaast kunt u de onderzoekers en hun werkzaamheden bekijken tijdens de fototentoonstelling ‘De Kaaistoep in beeld’, die gedurende het jaar op verschillende locaties in Tilburg te zien zal zijn.

Kijk op jubileum-kaaistoep hoe u zich kunt aanmelden voor de wandelingen of het symposium, waar u de fototentoonstelling kunt bekijken en hoe u het boek kunt bestellen.