Volg Stadsbos013

Image Alt

Bomen geplant in het kader van Boomfeestdag

Bomen geplant in het kader van Boomfeestdag

Bomen geplant in het kader van Boomfeestdag

Vrijdag 27 november zou het Boomfeestdag zijn. Die is normaal in maart, maar was verzet vanwege corona. Ook de 27e kan niet doorgaan. Maar er worden toch bomen geplant in Stadsbos013. Helaas zonder kinderen dit keer.

De nieuwe bomen komen in de Oude Warande in Stadsbos013. Op een oppervlakte van ongeveer 2100 vierkante meter 40 bomen en 75 struiken geplant. Verder komen er in het gebied 144 nieuwe planten.

Groenetuin

Rond 1850 werd er in de Oude Warande bij de villa van familie Verbunt een groentetuin aangelegd. Vermoedelijk werd de groentetuin over de jaren heen een plek voor oude kerstbomen van de familie, waardoor het stuk grond dichtgroeide. In 2018 waaide met een storm veel van deze bomen om en door de hete zomers van 2018 en 2019 stierven er nog meer bomen.

Het sparrenbos heeft niet bijgedragen aan de biodiversiteit van de Oude Warande in Stadsbos013. De bodem is verzuurd en de voedingshuishouding is verstoord. Het bos wordt weer hersteld met klimaatbestendige biodiverse boomsoorten, waaronder verschillende soorten lindes, esdoorns en de walnoot. Ook wordt er struikhout geplant, zoals hazelaar en meidoorn.

Boomfeestdag

Sinds 1957 wordt in Nederland jaarlijks een Nationale Boomfeestdag gevierd. Ruim 100.000 kinderen van basisscholen planten op deze dag bomen langs straten en pleinen, in parken en bossen over het hele land. Stichting Boomfeestdag streeft ernaar dat kinderen zich inzetten voor behoud en bescherming van bomen en natuur. De gemeente vindt de wederopbouw van bossen belangrijk. Bossen met een complete ecologie zijn van groot belang voor het voortbestaan van onze planeet. De Boomfeestdag wordt georganiseerd door de gemeente Tilburg.