Volg Stadsbos013

Image Alt

Een golfbaan als natuurgebied: Prise d’Eau in Stadsbos013 geeft het voorbeeld

Een golfbaan als natuurgebied: Prise d’Eau in Stadsbos013 geeft het voorbeeld

Een golfbaan als natuurgebied: Prise d’Eau in Stadsbos013 geeft het voorbeeld

Website Nature Today besteedt aandacht aan de biodiversiteitsplannen van Golfbaan Prise d’eau in ons Stadsbos013.

2-DEC-2019 – Op golfbaan Prise d’Eau in Tilburg gaan baanonderhoud en natuurontwikkeling hand in hand. Huib Braamse koos er samen met de stadsecoloog Rob van Dijk, de hoofdgreenkeeper Jeroen Vingerhoets en Ben Crombaghs van Natuurbalans voor om de biodiversiteit op de golfbaan te versterken. De provincie Noord-Brabant verstrekte een subsidie in het kader van biodiversiteit.

De golfbaan moet een paradijs worden voor akkervogels als de patrijs en veldleeuwerik, maar ook voor de boomkikker en allerlei soorten salamanders. “Golfers houden van natuurlijke gebieden, zoals ondiepe poelen en rijk bloeiend struweel. Het maakt hun rondje golf interessanter en leuker. De gebieden waar de natuur wordt versterkt, liggen in de rand van de baan. Golfers komen daar zo min mogelijk. Dat betekent dat de dieren die er huizen, ongestoord kunnen leven,” legt Braamse uit.

Kritisch op kwaliteit

“Onze golfbaan omvat zo’n 110 ha”, legt Braamse uit. “We zijn onderdeel van Stadsbos 013, de groene long rond Tilburg. We zijn een verbindingszone tussen verschillende natuurgebieden. We willen daarmee bepaalde bedreigde soorten meer kansen bieden. Bedreigde diersoorten zijn namelijk erg kritisch op de kwaliteit van een gebied. Dus als zij zich lekker voelen, komen andere soorten vanzelf.”