Volg Stadsbos013

Image Alt

Flinke afname aantal insecten in Nederland

Flinke afname aantal insecten in Nederland

Flinke afname aantal insecten in Nederland

14 mei verscheen het bericht dat ook in Nederland het aantal insecten hard achteruitgaat. Dit is de conclusie van een Nederlands onderzoek naar aanleiding van het vorig jaar verschenen Duitse onderzoek naar dezelfde afname.

In natuurgebied De Kaaistoep kijken onderzoekers al meer dan 20 jaar naar alles wat er voorkomt. Voor het landelijke onderzoek is gekeken naar de lange meetreeksen van bijvoorbeeld de nachtvlinders. Hieruit blijkt helaas een dramatische afname van wel 54%. Hopelijk schudden zulke cijfers de mensen wakker en kan deze afname omgedraaid worden. Insecten zijn enorm belangrijk voor het ecosysteem. Veel vogelsoorten eten bijvoorbeeld alleen maar insecten. Dus een afname van insecten beïnvloedt ook deze soorten meteen. Insecten zorgen ook voor bestuiving van planten(gewassen) en bomen.

Dankzij onderzoek in De Kaaistoep is aangetoond dat wat er in Duitsland gebeurt, zeker ook hier het geval is. Tijd voor verandering. Biologische producten kopen, gras niet gelijk kort maaien, ruimte geven aan insecten… het draagt allemaal bij aan betere leefomstandigheden voor de insecten.

Lees meer: Artikel: Facebook Kaaistoep