Volg Stadsbos013

Image Alt

Grenzen grondwaterbeschermingsgebied Gilzerbaan uitgebreid

Grenzen grondwaterbeschermingsgebied Gilzerbaan uitgebreid

Grenzen grondwaterbeschermingsgebied Gilzerbaan uitgebreid

Wist je dat het drinkwater voor de inwoners van Tilburg en Goirle uit Stadsbos013 komt? Brabant Water pompt in waterwingebied Gilzerbaan in Tilburg jaarlijks 14,7 miljoen kubieke meter grondwater op. Daarmee worden 110.000 huishoudens en bedrijven in Tilburg en Goirle van drinkwater voorzien. Reden te meer om zuinig om te gaan met het gebied. Op 1 juni hebben de Provinciale Staten de grenzen van het grondwaterbeschermingsgebied uitgebreid. Dat betekent onder andere dat woonwijk De Blaak binnen het beschermd gebied valt.

Waarom uitbreiding van het gebied?
Ons grondwater is momenteel onvoldoende beschermd. Dat blijkt uit de ontwikkeling van de grondwaterkwaliteit. We treffen een stijgende concentratie verontreinigende stoffen aan. Om te garanderen dat het wingebied ons ook in de toekomst in Tilburg en Goirle van schoon drinkwater blijft voorzien, is de uitbreiding van het grondwaterbeschermingsgebied noodzakelijk.

Hoe houden we ons drinkwater schoon?
Wanneer je in een grondwaterbeschermingsgebied woont, werkt of recreëert, betekent dat dat je een bepaalde verantwoordelijkheid hebt om ervoor te zorgen dat de bodem niet verontreinigt. Denk daarbij aan de voorkeur voor ecologisch tuinieren, geen olie laten lekken dat met regenwater de grond in trekt en zo min mogelijk gebruikmaken van verduurzaamd hout of geïmpregneerd hout. Maar ook door geen afval te laten slingeren in het beschermd gebied. Schoon drinkwater, daar zorgen we samen voor.

Meer informatie
Wil je meer lezen over wonen, werken of recreëren in beschermd grondwaterwingebied? Ga dan naar www.brabant.nl/gilzerbaan. Daar vind je ook de kaart met de nieuwe grenzen van het grondwaterbeschermingsgebied.