Volg Stadsbos013

Image Alt

Het Wandelbos

Het Wandelbos

Het Wandelbos

Het Wandelbos is een begrip voor de Tilburgers en is tussen 1920 en 1937 aangelegd in het kader van de werkverschaffing. Er wordt dan een vijver gegraven, paden aangelegd en een bos geplant. Het ontwerp van het geheel is in handen van tuinarchitect Leonard Antonij Springer (1855-1940).

Het gebied was oorspronkelijk een natte heide met vele vennen. De Tilburgse heide werd rond 1890 ontgonnen en a…angeplant met dennen. Het Wandelbos of wandelpark werd, evenals het Wilhelminapark, het Julianapark en het Leijpark,in 1920 ontworpen door tuinarchitect Leonard Springer uit Haarlem. Aan hem hebben we het dan ook te danken dat we nu in het Wandelbos kunnen genieten van een behoorlijk aantal exotische moerascipressen. Rond de vijver heeft hij in groepjes van drie zo’n 12 cipressen laten planten. Ze geven een feeërieke aanblik. Ze staan allemaal net aan de rand of net in de vijver. Hier en daar vormen ze kniewortels. De-niet meer bestaande – kleine vijver in dit ruim 60 ha grote bos, werd in 1921 in het kader van de werkverschaffing onder leiding van de Nederlandse Heide Maatschappij gegraven. Ook het graven van de grote vijver in 1936 was een werkverschaffingsproject. Het vrijkomende zand werd gebruikt voor de opritten van het viaduct in de Ringbaan-West.

Bij de opening in 1920 kreeg het park de naam Stadswandelbos, maar in de jaren vijftig stond het al bekend als “Wandelbos” Het heeft die naam gegeven aan twee Tilburgse buurten in uitbreidingsplan Het Wandelbos dat in de jaren zestig en jaren zeventig gerealiseerd is. Dit wandelpark is een ontmoetingsplek voor vele Tilburgers en zelfs Guus Meeuwis heeft er een liedje aan gewijd: “Ik weet een bankje in het Wandelbos en de wereld staat daar stil.”

Bekijk hier een filmpje met het lied over het Wandelbos en mooie beelden