Volg Stadsbos013

Image Alt

Ingreep rode beuk Oude Warande op woensdag 8 april

Ingreep rode beuk Oude Warande op woensdag 8 april

Ingreep rode beuk Oude Warande op woensdag 8 april

Gepubliceerd Tilburgsbos.nl op 10 Mar, 2020 in Oude Warande

In de buurt van de karakteristieke rotonde in het bosgebied Oude Warande staat een monumentale Rode Beuk. Deze prachtige boom heeft helaas wat gezondheidsproblemen is nu geconstateerd. Na uitgebreid onderzoek is gebleken dat er een veiligheidsrisico is op omvallen van de boom. De oorzaak is een zwamaantasting van de boom die mogelijk kan resulteren in een breuk.

Een eenvoudige oplossing zou zijn om de boom te vellen of op stam te zetten. Maar omdat deze boom een zo markante positie in dit bosgedeelte inneemt heeft de Gemeente Tilburg besloten de beuk in zijn huidige vorm zo lang mogelijk te handhaven. Daarom gaan er maatregelen genomen worden om het veiligheidsrisico te elimineren terwijl de doelstelling ‘behoud’ gerespecteerd blijft.

Er is nu opdracht gegeven om de boom te tuien. Dit betekent dat er in de kroon van de boom 2 staalkabels bevestigd gaan worden die worden gekoppeld aan de achterstaande bomen. Mocht de beuk afbreken dan valt deze in de richting van de achterliggende bomen en niet op een wandelpad. De ingreep is dus niet levensverlengend maar puur om kap te voorkomen én de veiligheid te waarborgen.

Wij vinden dit een mooie beslissing van de Gemeente Tilburg. Deze boom is beeldbepalend voor dit bosgedeelte en blijft hiermee voorlopig behouden voor het bos, de gebruikers van de Oude Warande en voor de ecologie. Een fantastisch voorbeeld voor de stad.