Volg Stadsbos013

Image Alt

Klein paradijs in Stadsbos013

Klein paradijs in Stadsbos013

Klein paradijs in Stadsbos013

“Tegenover de paardjes in de wei. De stoelen staan buiten bij het pad.” Het recreatiehuisje van Florian von Behr (49) en zijn gezin ligt in het groen, aan een zandpad waar alleen zo nu en dan een verdwaalde fietser voorbij komt. Wat doet een architect uit Dordrecht met belangstelling voor geschiedenis en aardrijkskunde in Stadsbos013?

Rustzoekers

“Ik ben in Tilburg geboren en heb er lange tijd gewoond. Als ik hier dan fietste, dacht ik: wat een paradijs. En als je in de stad woont zoals wij, mis je toch bomen om je heen. Ik heb het geluk gehad dit huisje te kunnen kopen.”

In het waterwingebied van Brabant Water liggen 140 recreatiehuisjes. Von Behr: “Iedereen maakt er zijn eigen paradijsje van. Sommigen leggen er een moestuintje aan, anderen zijn meer van de natuur de ruimte geven. Maar er is een duidelijke overeenkomst tussen de mensen: ze zoeken rust en ze houden van de natuur. We voelen ons dan ook met elkaar verbonden.”

Aantrekkelijk leefgebied

“Vroeger bestond dit gebied deels uit heide, vooral op de hogere delen met droge zandgronden. Het riviertje de Oude Leij stroomt daar verderop, het meandert nog net zoals vroeger met natuurlijke oevers die een aantrekkelijke leefomgeving vormen voor verschillende planten en dieren. Wist je dat hier zelfs ijsvogels zitten? Maar ook uilen, vossen en reeën.”

Huisje op de hei

“De huisjes hebben een lange geschiedenis. Fabrikanten gingen vaak op een landgoed wonen. Je vindt deze nog aan de Bredaseweg. Winkeliers die boven hun winkel woonden, wilden in het weekend ook graag naar buiten. Zij kochten een stukje land ‘op de hei’ waar ze eenvoudige huisjes voor dagrecreatie bouwden. Veel percelen zijn al drie of vier generaties in eigendom van dezelfde familie en nog steeds een centrale ontmoetingsplek.”

Bomenmens

“Heidevelden
met bosstroken en solitaire bomen, zo zag het er hier in de 19 eeuw
uit. De Oude Rielsebaan en het Vonderpad zijn oude wegen. Later zijn er
lariksen en grove dennen aangeplant, bestemd voor de mijnbouw in Limburg. Je
ziet hier veel bomen van zo’n 50 à 70 jaar oud. Ik ben een echt bomenmens. Op
veel stukken van Stadsbos013 wordt nu de oorspronkelijke begroeiing
teruggebracht, open bos en hei. Zelf hou ik meer van bomen.

Dat dit ‘bomenvirus’ ook de
kinderen te pakken heeft, blijkt wel uit het feit dat dochter Filine in een
korte (documentaire) film ‘Het meisje en de boom‘ speelt. De film won vele prijzen. De eikenboom die naast Filine
de hoofdrol speelt, staat nog steeds tegenover het huisje van de Von Behrs.

Feestjes en beestjes

De kinderen Von Behr vermaken zich prima in Stadsbos013. Er is menig kinderfeestje gevierd, met hutten bouwen en in touwen klimmen. “De touwen van het apenfeest hangen er nog. En de tentjes? Die hebben ze zelf gebouwd. De Siberische grondeekhoorns zijn een beetje onze ‘huisdieren’. Ze zijn ooit ontsnapt uit de voormalige dierentuin aan de Bredaseweg. Ze maken hun nesten onder houstapels. En zie je al die gaten op het zandpad? Daar zijn in mei de meikevers uit gekropen. Er is hier zoveel te zien. Echt een klein paradijs in Stadsbos013.”