Volg Stadsbos013

Image Alt

Paddenstoelenwandeling in de Oude Warande

Paddenstoelenwandeling in de Oude Warande

Paddenstoelenwandeling in de Oude Warande

Op zondagmorgen 8 oktober 2017 kunt u onder begeleiding van leden van de Paddenstoelenwerkgroep van KNNV-afd. Tilburg een mooie wandeling maken in de Oude Warande, wat deel uitmaakt van Stadsbos013.

Nu de zomer plaats heeft moeten maken voor de herfst, komen er – ook in de Oude Warande – weer talrijke paddenstoelensoorten te voorschijn. Zeker als het in de dagen vlak voor de wandeling nog heeft geregend, zult u er daarvan een groot aantal kunnen zien.

Natuurlijk zal ter sprake komen welke paddenstoelen eetbaar zijn en welke beslist niet. Maar daarnaast is er nog zoveel meer over te vertellen. Bijvoorbeeld over die bekende paddenstoel met zijn rode hoed en witte stippen. Waarom heet die nu ‘vliegenzwam’? En wist u dat er paddenstoelen zijn die samenwerken? Bijvoorbeeld met bomen? Niet iets wat je direct zou verwachten van een schimmel – wat een paddenstoel in wezen is. Dat paddenstoelen in de natuur een belangrijke positieve rol vervullen als opruimers, is bekend. Maar hoe zit het met paddenstoelen die zich open in levende bomen en struiken hebben genesteld?

U zult over dit alles tijdens de wandeling zeker worden geïnformeerd. En daarnaast is de kans groot dat u, met de vondst van een ‘heksenkring’ of een ‘duivelsei’, doordringt tot de magische sfeer die hangt rondom de paddenstoel als wonderlijke verschijning in de natuur.

Beleef en ontdek het mee op zondag 8 oktober a.s.

Breng een spiegeltje mee: dan kunt u gemakkelijk een kijkje nemen onder de hoed van gesteelde paddenstoelen of aan de onderkant van dakpansgewijs groeiende exemplaren. Ook een loepje kan van pas komen.

Standplaats: parkeerplaats Tilburg University aan de Warandelaan.

Vertrek: 11.00 uur. De excursie duurt tot ongeveer 13.00 uur.

Contact: Marie-Cécile van de Wiel, secretaris@tilburg.knnv.nl