Volg Stadsbos013

Image Alt

Voormalig onderduikkapel ingezegend

Voormalig onderduikkapel ingezegend

Voormalig onderduikkapel ingezegend

‘Onze Lieve Vrouwe van de Goede Duik’, een voormalige onderduikkapel uit de oorlog komt weer tot leven aan de Gilzerbaan midden in stadsbos013. Vandaag is de herbouwde kapel ingezegend door bisschop van ‘s-Hertogenbosch Mgr. Dr. G.J.N. de Korte. Stadsbos013 is met deze voormalige onderduikkapel een mooie parel rijker.

De onderduikkapel
In 1943, dit jaar vijfenzeventig jaar geleden, bouwden leden van het Brabants Studentengilde, samen met Tilburgse studenten, een kapel voor Onze Lieve Vrouw van de Goede Duik. De studenten zaten tijdens de oorlog ondergedoken op het landgoed Moerle van de apothekersfamilie Van Nunen aan de Gilzerbaan en bouwden hier uit dankbaarheid de kapel. Het ontwerp was van Jos. Bedaux. De kapel werd uit vergankelijke materialen opgebouwd waardoor ze al snel na de oorlog teruggegeven werd aan de natuur. Op initiatief van Hein van Nunen en de Stichting Jos. Bedaux Architect is de kapel teruggebouwd, deze keer met duurzame materialen, exact op de plek waar de vorige stond: verstopt in het landgoed. Een stenen Maria met kind, van de bekende kunstenaar Hans Claesen, is verhuisd van de gang van basisschool De Borne naar de nieuwe Mariakapel.

Bezoek kapel
De kapel ligt op het besloten landgoed van de familie van Nunen midden in stadsbos013. Het is mogelijk om via een excursie de kapel te bezoeken. Er is ook een klein informatiecentrum waar zowel het historische verhaal van de studenten als de natuurwaarden van het landgoed worden belicht. U kunt zich hier aanmelden voor een wandeling op het landgoed.

Initiatieven stadsbos013
De onderduikkapel is een particulier initiatief. Stadsbos013 is een natuurgebied van en voor Tilburgers. Samen met bewoners, ondernemers en bezoekers van Stadsbos013 werkt de gemeente eraan om het nog aantrekkelijker te maken: goed toegankelijk vanuit de stad met ruimte voor sport en recreatie en met een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Ook bijdragen aan de ontwikkeling van stadsbos013 of benieuwd wat er te doen is? Kijk voor meer informatie op www.stadsbos013.nl.