Volg Stadsbos013

Image Alt

Voormalige onderduikkapel herrijst aan Gilzerbaan

Voormalige onderduikkapel herrijst aan Gilzerbaan

Voormalige onderduikkapel herrijst aan Gilzerbaan

‘Onze Lieve Vrouwe van de Goede Duik’, een voormalige onderduikkapel uit de oorlog komt weer tot leven aan de Gilzerbaan. Maar deze keer wél met een publieksfunctie en van materiaal dat veel langer meegaat dan het dennenhout waaruit de kapel oorspronkelijk bestond.

Ondergedoken studenten bouwden in 1943 op Landgoed Moerle aan de Gilzerbaan in Tilburg hun kapel voor Onze Lieve Vrouwe van de Goede Duik. Bedoeld om de zegen van Maria af te smeken. De Duitsers verlangden van studenten dat zij een loyaliteitsverklaring ondertekenden. In Tilburg weigerde 98 procent dat. Ze stonden voor de keus: onderduik of dwangarbeid. Het landgoed van de familie Van Nunen aan de Gilzerbaan werd Duikbasis Moerle. Behalve zoon Jan hielden er zich verschillende leden van het Brabants Studenten Gilde schuil. De Duitsers hebben de studenten nooit gevonden die hier in de oorlog zaten ondergedoken om aan dwangarbeid te ontkomen.

Hein van Nunen en George Bedaux hebben het plan uitgewerkt voor een exacte kopie van de oorlogskapel. Exact op de plek waar de vorige stond: verstopt in het landgoed. Deze locatie draagt bij aan het mysterie van weleer. De bedoeling is om 15 augustus (Maria Hemelvaart) of in oktober de kapel te laten inzegenen door monseigneur De Korte. Een stenen Maria met kind, van de bekende kunstenaar Hans Claesen, verhuist van de gang van basisschool De Borne naar de nieuwe Mariakapel.
 
Het plan is om eens in de twee weken een excursie naar de kapel te organiseren. Er komt een klein informatiecentrum, waar zowel het historische verhaal van het studentenverzet als de natuurwaarden van het landgoed worden belicht.