Contact

Volg Stadsbos013

Deze installatie van 8 betonnen sokkels stond vanaf 1993 in het centrum van de Oude Warande. De kunstenaar maakte dit beeld voor dit jachtbos dat begin van de 18de eeuw is aangelegd.

Inanitas betekent leegte, ijdelheid, nietigheid. De sokkels markeerden het centrum van dit jachtbos en waren een oriëntatiepunt voor de wandelaar. De sokkels zijn komvormig van boven zodat ze water opvangen dat voeding is voor mossen en schimmels en zo bijdragen aan het verval van het beeld. De kommen weerspiegelen ook de lege ruimte. De sokkels zijn gemaakt van puingranulaat van fabriekspanden. De letters van het woord Inanitas zijn op de sokkels aangebracht.

In 2009 is Inanitas verplaatst in de vorm van een denkbeeldige kompasroos op het veld in de noordoost hoek van de Oude Warande. De sokkels markeren nu de noordzuid- en oostwest assen. De spoorlijn Tilburg/Breda geeft nadrukkelijk richting aan het terrein door zijn oostwest ligging. Voor de beschouwer ontstaat een ijkpunt, een bewustwording van zijn plaatsbepaling. Aanleiding voor deze verplaatsing was de Lustwarande ’08 -Wanderland en de komst van ‘Grotto’ een tijdelijk kunstwerk-paviljoen van Callum Morton.

Over het gebied

De Oude Warande is een prachtig sterrenbos dat in 1712 door prins Willem van Hessen-Kassel, heer van Tilburg en Goirle, is aangelegd. Van een stuk heidegrond maakte hij een parkbos in de Franse stijl: het is mooi symmetrisch aangelegd en de 8 hoofdpaden komen in het midden van het bos bij elkaar. Langs de paden staan veel grote en machtige beuken. In de vele oude bomen leven boombewonende vleermuizen en de boomklever en drie spechtensoorten broeden er. De meest kenmerkende bewoner van de Oude Warande is de Siberische grondeekhoorn. In de jaren 70 zijn deze uit het Tilburgs dierenpark ontsnapt.

Locatie & info

Noordoost hoek van de Oude Warande

Meer informatie

5036 Tilburg, Nederland