Volg Stadsbos013

Image Alt

Informatie

Informatie

Dit is Stadsbos013

Stadsbos013 is een uitgestrekt natuurgebied aan de rand van Tilburg, op fietsafstand van het centrum. Waar cultuur en natuur samenkomen, waar flora & fauna de ruimte krijgen zich te ontplooien. Waar je rust kunt zoeken, de natuur kunt ontdekken, waar je kunt sporten, maar ook waar je mensen kunt ontmoeten. Een gebied dat zich ontwikkelt op basis van behoeften en op initiatief van de stad. Want als Stadsbosmaker kun jij zelf een bijdrage leveren aan Stadbos013.

Stadsbos013 is een parklandschap met een rijke geschiedenis dat zich kenmerkt door diversiteit. Natuur, romantische landgoederen, cultuur, sport & spel, educatie, kunst en ondernemerschap gaan hier heel natuurlijk samen. De afwisselingen van bosgebied en open gebieden versterken het ecosysteem en de biodiversiteit. Ook is Stadsbos013 de bron van het zuivere drinkwater voor de stad Tilburg.

De grote variëteit aan natuur en de vele recreatiemogelijkheden maken Stadsbos013 aantrekkelijk voor iedereen, jong & oud. Door de uitgestrektheid en de vele mogelijkheden die Stadsbos013 je biedt, past het als een warme jas in de winter, een stevige regenjas in de herfst, een lekker windjack in de lente en korte mouwen in de zomer. Want Stadsbos013 is er altijd voor je en is iedere keer weer anders. Omdat jij iedere dag anders bent. Omdat de natuur iedere dag anders is. Stadsbos013 heeft het allemaal.

Stadsbos013 bezoeken onder leiding van een gids

Een bezoek aan Stadsbos013 wordt nog leuker of boeiender als je je als groep laat begeleiden door een gids. Vanaf de start van het nieuwe schooljaar (september 2022) staan er gidsen klaar om op aanvraag wandelingen, fietstochten en activiteiten met kinderen te begeleiden. Zou jij met bijvoorbeeld familie, vrienden of collega’s wel op pad willen met een gids? Dan kan dat vanaf nu! Is er een bepaald deelgebied dat je wilt bezoeken of gaat de interesse vooral uit naar de cultuurhistorie of de gevarieerde natuur? Een passende activiteit wordt voor jullie uitgewerkt en verzorgd.

Een aanvraagformulier voor een gids van Stadsbos013 kun je hier downloaden. Vul het formulier volledig in en stuur het terug per mail naar info@stadsbos013.nl. We nemen zo snel mogelijk contact met je op om praktische zaken verder af te spreken.

De gemiddelde groepsgrootte per gids is 15 personen. Als de totale groep groter is, zullen ook meer gidsen ingezet worden. Afhankelijk van de aanvrager wordt een bedrag tussen de € 50 en € 100 per gids gevraagd.

Parkeren

Stadsbos013 is gemakkelijk bereikbaar. Zowel met de auto als met de fiets of het openbaar vervoer. En dat op steenworp afstand van Tilburg centrum! Kom je met de auto? Parkeren kan op deze locaties:

 • Rugby Club Tilburg, Bredaseweg 560 (niet parkeren aan de pompstationweg)
 • Villa Vredelust, Bredaseweg 546 (niet parkeren aan de pompstationweg)
 • Boerke Mutsaers, Vijverlaan 2
 • Hoek Wandelboslaan / Taxandriabaan
 • Reeshofdijk
 • Auberge du Bonheur, Bredaseweg 441
 • Parkeerplaats Zwartvenseweg, nabij spoorwegovergang
 • Universiteit van Tilburg, via Warandelaan
 • Winkelcentrum Heyhoef
 • Station Reeshof, Ketelhavenplein 1, 5045TB Tilburg
 • Station Tilburg Universiteit, Troelstrastraat 41, 5042RN Tilburg

Melding maken

Tilburg heeft drie stadsregionale parken: Moerenburg, Stadsbos013 en Landschapspark Pauwels. Om deze gebieden mooi te houden, zien speciale handhavers van het team Samen Sterk in Brabant (SSIB) erop toe dat het milieu niet te zwaar wordt belast en er geen overtredingen worden begaan.

Zie jij iets in het buitengebied wat niet in de haak is, zoals stroperij, illegale dumping of wildcrossen? Meld het dan bij dit team (SSIB) via 0900 996 54 32.

Fix het met Fixi

Zie je een omgevallen boom, een kapotte lantaarnpaal of zwerfvuil? Ervaar je overlast of onveilige situaties? Maak dan eenvoudig een melding via de Fixi app.

Via deze app voor Android en iOS en op fixi.nl is het supereenvoudig om met je melding een foto mee te sturen. Je ziet ook gelijk of iemand anders dezelfde melding al heeft doorgegeven. Als melder krijg je snel een terugkoppeling zodat je weet wat ermee is gedaan.

Ben je niet in het bezit van een smartphone? Dan kun je gebruik maken van het online meldformulier op www.fixi.nl.

Het Tilburgsbos

Ruim 600 hectare bos en heide, verdeelt over 26 gebieden, vormt samen het Tilburgs bos. Elk bosgebied moet onderhouden worden. Verstandig beheer en duurzame ontwikkeling borgen een gezonde en aantrekkelijke natuur voor de burgers van Tilburg en omgeving. Bezoek het informatieplatform bosbeheer van de Gemeente Tilburg hier.