Volg Stadsbos013

Image Alt

Informatie

Informatie

Dit is Stadsbos013

Het Tilburgse stadsbos bestaat uit een verzameling van agrarische gebieden, bossen en parken. Het gebied ligt op fietsafstand van het centrum van de stad, ten zuidwesten van Tilburg, ingesloten tussen de A58, de N260 en de stad. De grote diversiteit aan natuurgebieden is bijzonder: van droge heidevelden en rijke loofbossen tot monumentale landgoederen en drasse en moerige beekdalen. Ook is Stadsbos013 de bron van het zuivere drinkwater voor de stad Tilburg. Alle gebieden samen hebben, naast een enorme biodiversiteit, een rijke cultuurhistorie die het verdient om ontdekt te worden.

De afgelopen jaren is Stadsbos013 op initiatief van de stad ontwikkeld. Er was geen blauwdruk aan de voorkant, maar we hebben gewoon met de inwoners, ondernemers, gebruikers en eigenaren gekeken naar welke ideeën we samen konden uitvoeren. En dat heeft gewerkt!

Stadsbos013 is er voor de actievelingen: van jong tot oud is er alle ruimte om te spelen en sporten in de natuur. Dat kan zowel ongebonden als in georganiseerd verband. Rustzoekers ontvluchten de drukte van de stad in Stadsbos013. De natuur, maar ook plekken zoals het Tilia Labyrint en de Keltische Boomhoroscoop bieden ruimte voor bezinning. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen door de enorme diversiteit aan natuur en het herstel daarvan op diverse plekken. En dan blijven er nog vele andere levensgenieters over. Mensen die gebruikmaken van de diverse horecagelegenheden of de producten uit het gebied.

Stadsbos013 is het meest veelzijdige en dynamische natuurgebied van Tilburg. Ontdek het zelf!

Openbaar vervoer

Stadsbos013 is ook met het openbaar vervoer goed te bereiken.

Kom je met de trein? Stap dan uit op Station Reeshof of Station Tilburg Universiteit. Deze stations bieden ov-fietsverhuur aan. Ook kun je vanaf deze stations Stadsbos013 te voet verkennen.

Kom je met de bus? Buslijn 131 en buslijn 4 lopen door Stadsbos013 heen.

Parkeren

Kom je met de auto naar Stadsbos013? Dan kun je parkeren op deze locaties:

  • Amarant, Daniël de Brouwerpark, Bredaseweg 570, Tilburg
  • P2 Prise d’Eau, Gilzerbaan 475, Tilburg
  • Naast de rugbyvelden, Bredaseweg 560, Tilburg
  • Villa Vredelust, Bredaseweg 546, Tilburg
  • Parkeervoorziening op de hoek van de Wandelboslaan & Taxandriëbaan, Tilburg
  • Parkeervoorziening langs de Reeshofdijk, Tilburg
  • Auberge du Bonheur, Bredaseweg 441
  • Parkeervoorziening aan de Zwartvenseweg, Tilburg, nabij de spoorwegovergang
  • Tilburg University, Warandelaan 2, Tilburg
  • Winkelcentrum Heyhoef, Klundertplein, Tilburg
  • Station Reeshof, Ketelhavenplein 1, Tilburg

Het Tilburgs bos

Wil je meer weten over het beheer van de bosgebieden in Stadsbos013? Kijk dan op het informatieplatform bosbheer van de gemeente Tilburg via www.tilburgsbos.nl.

In Tilburg is er ruim 600 hectare bos en heide, verdeelt over 26 gebieden. Dit vormt samen het Tilburgs bos. Elk gebied, waaronder de bosgebieden in Stadsbos013, moet onderhouden worden. Verstandig beheer en duurzame ontwikkeling borgen een gezonde en aantrekkelijke natuur voor de burgers van Tilburg en omgeving.

Melding maken

Afhankelijk van het type melding dat je wilt maken, kun je bij verschillende loketten terecht.

Milieubelasting?

Tilburg heeft drie stadsregionale parken: Stadsbos013, Moerenburg en Landschapspark Pauwels. Om deze gebieden mooi te houden, zien speciale handhavers van het team Samen Sterk in Brabant (SSIB) erop toe dat het milieu niet te zwaar wordt belast en er geen overtredingen worden begaan.

Zie jij iets in het buitengebied dat niet in de haak is, zoals stroperij, illegale dumping of wildcrossen? Meld het dan bij dit team (SSIB) via 0900 996 54 32.

Onderhoud en beheer?

Zie je een omgevallen boom, een kapotte lantaarnpaal of zwerfvuil? Ervaar je overlast of onveilige situaties in het “straatbeeld”? Maak dan eenvoudig een melding via de Fixi app. De meldingen die via Fixi worden gedaan, worden tijdens werktijden behandeld door medewerkers van de gemeente Tilburg.

Via de app of op www.fixi.nl maak je eenvoudig een melding en kun je ook een foto meesturen. Je ziet meteen of iemand anders dezelfde situatie al heeft doorgegeven. Als melder krijg je snel een terugkoppeling zodat je weet wat er met jouw melding is gedaan.

Ben je niet in het bezit van een smartphone? Dan kun je gebruik maken van het online meldformulier op www.fixi.nl.

Geluidsoverlast?

Bedrijven (ook sportverenigingen en horeca) moeten voldoen aan het activiteitbesluit milieubeheer. Hierin staan onder andere de reguliere normen voor geluid vermeld. Dit is een landelijke wetgeving. Wanneer je overlast ervaart, kun je dit melden bij bij Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB). Bel daarvoor naar de Milieu Klachten Centrale: 073 681 28 21. Dit telefoonnummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. De OMWB houdt toezicht op bedrijven en handelt deze klachten verder af.

Uitzondering: Geluidsoverlast bij evenementen

Bij evenementen stelt de gemeente de geluidsnorm met afgifte van de evenementenvergunning. Als je geluidsoverlast ervaart van een evenement, kun je dit melden bij de gemeente via de fixi app. Bij een groot evenement zijn toezichthouders van de gemeente aanwezig die geluidsmetingen uitvoeren. Bij een klein evenement neemt de gemeente uw melding de volgende werkdag in behandeling.