Volg Stadsbos013

Image Alt

Informatie

Informatie

Dit is Stadsbos013

Stadsbos013 is een uitgestrekt natuurgebied aan de rand van Tilburg, op fietsafstand van het centrum. Waar cultuur en natuur samenkomen, waar flora & fauna de ruimte krijgen zich te ontplooien. Waar je rust kunt zoeken, de natuur kunt ontdekken, waar je kunt sporten, maar ook waar je mensen kunt ontmoeten. Een gebied dat zich ontwikkelt op basis van behoeften en op initiatief van de stad. Want als Stadsbosmaker kun jij zelf een bijdrage leveren aan Stadbos013.

Stadsbos013 is een parklandschap met een rijke geschiedenis dat zich kenmerkt door diversiteit. Natuur, romantische landgoederen, cultuur, sport & spel, educatie, kunst en ondernemerschap gaan hier heel natuurlijk samen. De afwisselingen van bosgebied en open gebieden versterken het ecosysteem en de biodiversiteit. Ook is Stadsbos013 de bron van het zuivere drinkwater voor de stad Tilburg.

De grote variëteit aan natuur en de vele recreatiemogelijkheden maken Stadsbos013 aantrekkelijk voor iedereen, jong & oud. Door de uitgestrektheid en de vele mogelijkheden die Stadsbos013 je biedt, past het als een warme jas in de winter, een stevige regenjas in de herfst, een lekker windjack in de lente en korte mouwen in de zomer. Want Stadsbos013 is er altijd voor je en is iedere keer weer anders. Omdat jij iedere dag anders bent. Omdat de natuur iedere dag anders is. Stadsbos013 heeft het allemaal.

Stadsbos013 zoekt natuurgidsen

Stadsbos013 zoekt mensen die kennis hebben van de natuur en groepen bezoekers zouden willen begeleiden tijdens hun bezoek aan dit gebied. De natuur en het landschap van Stadsbos013 is heel interessant en bijzonder. Steeds meer mensen willen dat beleven. De aanvraag voor begeleide wandelingen of activiteiten neemt dan ook sterk toe. Lijkt het je leuk om Stadsbos013-gids te worden? Meld je dan voor 15 mei 2022 aan voor de opleiding. Tijdens een korte cursus van vier bijeenkomsten krijg je achtergrondinformatie over het ontstaan, de natuurwaarden en de ontwikkelingen van dit gebied. Daarna kun je als gids aan de slag.

Korte cursus over een groot en zeer gevarieerd gebied
Stadsbos013 is het stadsregionale park aan de zuidwestkant van Tilburg. Het is zo’n 18 vierkante kilometer groot en omvat een grote diversiteit aan gebieden. Bekende plekken zoals de Oude Warande, Wandelbos, Vredelust, Amarant, de Kaaistoep, Reeshofbos, golfbaan Prise d’Eau en Klein Tilburg vallen allemaal binnen Stadsbos013. Omdat steeds meer mensen kennis willen maken met het gebied, krijgt Stadsbos013 veel aanvragen voor wandelingen onder begeleiding van een gids. Stadsbos013 heeft die gidsen niet, maar wil deze graag dit voorjaar opleiden. Enthousiasme, een redelijke natuurkennis en vaardigheden om een groep te begeleiden moeten de cursisten zelf meebrengen.

Inhoud van de bijeenkomsten
De cursus omvat 4 bijeenkomsten. Twee avonden op 30 mei en 4 juli en twee excursies op 18 en 25 juni (zaterdagen van 13.00-17.00 uur). Er wordt uitleg gegeven over de historie van het gebied en wat je daar nu nog van kunt zien. Tijdens de excursies wordt vooral gekeken naar de bijzondere natuurwaarden in het gebied. Uiteraard is het belangrijk dat de Stadsbos013-gids ook weet wat er naast natuur ook te vinden is in het gebied voor bezoekers.

Meer informatie en aanmelden
Lijkt je het leuk om Stadsbos013-gids te worden, meld je dan uiterlijk 15 mei as. aan via info@stadsbos013.nl. Via dit e-mailadres kun je ook meer informatie opvragen bij de cursusleider Rob Vereijken. Deelname aan de cursus is gratis. Wel wordt na het volgen van de cursus verwacht dat je je ook echt in gaat zetten voor Stadsbos013. De gidsen ontvangen voor het begeleiden van groepen een kleine vergoeding.

Parkeren

Stadsbos013 is gemakkelijk bereikbaar. Zowel met de auto als met de fiets of het openbaar vervoer. En dat op steenworp afstand van Tilburg centrum! Kom je met de auto? Parkeren kan op deze locaties:

 • Rugby Club Tilburg, Bredaseweg 560 (niet parkeren aan de pompstationweg)
 • Villa Vredelust, Bredaseweg 546 (niet parkeren aan de pompstationweg)
 • Boerke Mutsaers, Vijverlaan 2
 • Hoek Wandelboslaan / Taxandriabaan
 • Reeshofdijk
 • Auberge du Bonheur, Bredaseweg 441
 • Parkeerplaats Zwartvenseweg, nabij spoorwegovergang
 • Universiteit van Tilburg, via Warandelaan
 • Winkelcentrum Heyhoef
 • Station Reeshof, Ketelhavenplein 1, 5045TB Tilburg
 • Station Tilburg Universiteit, Troelstrastraat 41, 5042RN Tilburg

Fix het met Fixi

Tilburg heeft drie stadsregionale parken: Moerenburg, Stadsbos013 en Landschapspark Pauwels. Om deze gebieden mooi te houden, zien speciale handhavers van het team Samen Sterk in Brabant (SSIB) erop toe dat het milieu niet te zwaar wordt belast en er geen overtredingen worden begaan.

Zie jij iets wat niet in de haak is, zoals stroperij, illegale dumping of wildcrossen? Meld het dan bij dit team via 0900 996 54 32 of via de Fixi app.

Meer over de handige Fixi app

Zie je een omgevallen boom, een kapotte lantaarnpaal of zwerfvuil? Ervaar je overlast of onveilige situaties? Ook dat meld je eenvoudig via de Fixi app.

Via deze app voor Android en iOS en op fixi.nl is het supereenvoudig om met je melding een foto mee te sturen. Je ziet ook gelijk of iemand anders dezelfde melding al heeft doorgegeven. Als melder krijg je snel een terugkoppeling zodat je weet wat ermee is gedaan.

Ben je niet in het bezit van een smartphone? Dan kun je gebruik maken van het online meldformulier op www.fixi.nl.

Het Tilburgsbos

Ruim 600 hectare bos en heide, verdeelt over 26 gebieden, vormt samen het Tilburgs bos. Elk bosgebied moet onderhouden worden. Verstandig beheer en duurzame ontwikkeling borgen een gezonde en aantrekkelijke natuur voor de burgers van Tilburg en omgeving. Bezoek het informatieplatform bosbeheer van de Gemeente Tilburg hier.