Volg Stadsbos013

Image Alt

Waranderoute

Waranderoute

Waranderoute

 5,5 km


Vertrekpunt
Parkeerplaats Auberge du Bonheur
Bredaseweg 441, Tilburg
Routebeschrijving

De Oude Warande is een zogenaamd sterrenbos dat uniek is in Nederland. Vanuit een centraal punt lopen acht lanen naar de hoeken en buitenranden van het bos. In het hart van dit bijzonder gevormde bos bevindt zich Grotto, een prachtige ontmoetingsplek waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje.

Grotto-ontwerper Morton zat met een dilemma. Een gebouw zou het zicht op het barokke stervormige padenpatroon ontnemen. Zijn oplossing? Een ‘onzichtbaar’ paviljoen! Door de enorme spiegels valt de buitenkant niet direct op. Alle paden zetten zich voort in de weerspiegeling. De hoogteverschillen en verscheidenheid in grond zorgen voor een rijke diversiteit aan planten. Naast linden, beuken en eiken, zijn er in de loop van de tijd exotische soorten bijgekomen. Ook de dikste beuk van Stadsbos013 is hier te vinden: een uniek exemplaar van 170 jaar oud. Er is een grote kans dat je in de Oude Warande de rode eekhoorn en de Siberische grondeekhoorn tegenkomt. Die laatste is ontsnapt uit het Tilburgs Dierenpark en heeft het hier erg naar zijn zin.

Er is in de Oude Warande, in de hoek die grenst aan de Zwartvenseweg en de spoorlijn, een hondenlosloopzone. Bekijk deze kaart voor de exacte locatie van deze en andere hondenlosloopzones in Stadsbos013.

In de rest van de Oude Warande zijn honden aangelijnd welkom.

De route