Volg Stadsbos013

Image Alt

Duikkapel Moerle

Duikkapel Moerle

Duikkapel Moerle

In 1943 bouwden leden van het Brabant Studentengilde, samen met Tilburgse studenten, een kapel voor Onze Lieve Vrouw van de Goede Duik. De studenten zaten tijdens de oorlog ondergedoken op het landgoed Moerle van de apothekersfamilie Van Nunen aan de Gilzerbaan en bouwden hier uit dankbaarheid de kapel. Het ontwerp was van Jos. Bedaux. De kapel werd uit vergankelijke materialen opgebouwd waardoor ze al snel na de oorlog teruggegeven werd aan de natuur.

Op initiatief van Hein van Nunen en de Stichting Jos. Bedaux Architect is de kapel teruggebouwd, deze keer met duurzame materialen, exact op de plek waar de vorige stond: verstopt in het landgoed. Een stenen Maria met kind, van de bekende kunstenaar Hans Claesen, is verhuisd van de gang van basisschool De Borne naar de nieuwe Mariakapel.

Op 5 oktober 2018 is ‘Onze Lieve Vrouwe van de Goede Duik’, een voormalige onderduikkapel uit de oorlog weer tot leven gekomen aan de Gilzerbaan midden in Stadsbos013. De herbouwde kapel is op deze dag ingezegend door bisschop van ‘s-Hertogenbosch Mgr. Dr. G.J.N. de Korte.

Stadsbos013 is met deze voormalige onderduikkapel een mooie parel rijker.

Bezoek kapel
De kapel ligt op het besloten landgoed van de familie van Nunen midden in Stadsbos013. Het is mogelijk om via een excursie de kapel te bezoeken. Er is ook een klein informatiecentrum waar zowel het historische verhaal van de studenten als de natuurwaarden van het landgoed worden belicht. U kunt zich hier aanmelden voor een wandeling op het landgoed.