Volg Stadsbos013

Image Alt

2e fase uitbreiding heide Stadsbos013 van start

2e fase uitbreiding heide Stadsbos013 van start

2e Fase Uitbreiding heide Stadsbos013 van start

In november starten de werkzaamheden van de tweede fase om heidegebied de Sijsten in De Kaaistoep te vergroten. Die uitbreiding in Stadsbos013 is goed voor de biodiversiteit en het behoud van het heidelandschap. Bijzondere planten en dieren, zoals de stekelbrem en de levendbarende hagedis, profiteren hiervan.

In de Sijsten komen typische diersoorten voor, zoals de Nachtzwaluw. Maar er groeien in dit gebied ook erg bijzondere planten, zoals Liggende vleugeltjesbloem, Klein warkruid, Stekelbrem en Hondsviooltje. Daarnaast vormt De Sijsten het leefgebied voor de enige reptielensoort uit de omgeving, de Levendbarende hagedis.

Om het heidegebied te vergroten moet een deel van het monotone dennenbos omgevormd worden naar heidelandschap. Uiteraard blijft een deel van de bomen staan, dit zorgt voor afwisseling in de begroeiing. Het omliggende bosgebied gaat dan geleidelijk over in heide en vormt zo één geheel. Dit is goed voor de biodiversiteit. Uiteindelijk wordt het heidegebied zeker twee keer zo groot als het voorheen was.

 

Rondleiding

Meer weten over het heidegebied de Sijsten. Op zondag 20 november om 15.00 uur organiseert TWM Gronden een rondleiding door het gebied de Sijsten. Meer informatie en opgeven kan via info@twm.nl.

 

Natuurontwikkeling

Het heidegebied de Sijsten ligt in het zuidwesten van Stadsbos013 en grenst aan de A58. Het is onderdeel van het natuurgebied De Kaaistoep en eigendom van TWM Gronden (de voormalige Tilburgsche Waterleiding Maatschappij). TWM Gronden is als eigenaar van dit gebied al meer dan 25 jaar bezig met natuurontwikkeling.

Door de uitbreiding van het heidegebied krijgen bijzondere planten en dieren een groter leefgebied. Dit bevordert het evenwicht in het ecosysteem. Het voornemen voor uitbreiding sluit perfect aan bij de wens van de Provincie Noord-Brabant om de heide in deze regio uit te breiden. De Provincie verstrekt dan ook subsidie om het project mede mogelijk te maken.