Volg Stadsbos013

Image Alt

Eerste werkzaamheden voor nieuw Schaapsgoorven

Eerste werkzaamheden voor nieuw Schaapsgoorven

Eerste werkzaamheden voor nieuw Schaapsgoorven

De Kaaistoep is één van de kenmerkende natuurgebieden van Stadsbos013. We willen in dit gebied graag meer verschillende soorten planten en dieren. Daarom komt er een nieuw groot water: het Schaapsgoorven. Dit komt direct ten noorden van het Reuselpad, in de buurt van woonwijk De Blaak. Het ven wordt in 2 fases aangelegd. Deze herfst starten de werkzaamheden van fase 1.

Bekijk hier de locatie van het Schaapsgoorven in Google Maps.

Laten we even teruggaan in de tijd. Op deze landschapskaart van rond 1900 is duidelijk te zien dat er in dit gebied meerdere vennen lagen. Dat wordt met het Schaapsgoorven deels hersteld. Dit nieuwe ven past ook goed tussen enkele wateren die in de directe omgeving liggen.

Goed voor flora en fauna

In het gebied komen al veel amfibieën voor. In het nieuwe ven kunnen bijvoorbeeld de boomkikker en de knoflookpad zich voortplanten. Daarnaast gaan ook veel vogels, insecten en planten het Schaapsgoorven gebruiken. Dit nieuwe ven versterkt ook het lint van poelen tussen De Kaaistoep en de Drasse Driehoek in het noorden. Dieren gebruiken deze poelen als een ‘stapsteen’, om zich zo door het landschap te verplaatsen.

 

2 fases

Het ven wordt in 2 fases aangelegd, met genoeg tijd daartussen. Zo worden de al aanwezige gevoelige soorten zoveel mogelijk ontzien en kunnen ze een plekje vinden op het al aangelegde deel. Deze herfst start fase 1 en wordt een deel van de toplaag afgevoerd. Fase 2 begint na de zomer van 2025. Dan krijgt het nieuwe ven zijn uiteindelijke vorm. Eind 2025 moet het Schaapsgoorven klaar zijn.

Meer informatie?

De Kaaistoep wordt beheerd door TWM-Gronden, dat is voortgekomen uit de voormalige Tilburgse Waterleidingmaatschappij (TWM). Wil je meer informatie over het nieuwe Schaapsgoorven of over het hele gebied? Neem dan contact op met beheerder Jaap van Kemenade: jaap.van.kemenade@twm.nl.