Volg Stadsbos013

Image Alt

Extra smaakmaker: In de ban van de Warandeloop

Extra smaakmaker: In de ban van de Warandeloop

Extra smaakmaker: In de ban van de Warandeloop

“De Warandeloop is hét feestje voor atleten en recreanten in het mooiste natuurgebied van Tilburg.”

Stadsbos013 is er voor iedereen. Ook voor actievelingen die naar hartelust willen sporten. November is wat dat betreft een absolute topmaand. Want van de 24e tot en met de 26e vindt voor de 64e keer de Warandeloop plaats, een van de meest bijzondere hardloopevenementen van Tilburg, Nederland én ver daarbuiten. Zo’n 4300 deelnemers en 6000 bezoekers trekken binnenkort weer de Oude Warande van Stadsbos013 in. Hoog tijd dus voor wat voorpret. En met wie kunnen we beter warmlopen dan met Warandeloop-bestuursvoorzitter en fervent hardloper Frans Bonants? 

“We zijn sinds de eerste editie in 1956 uitgegroeid van een crossloop met een regionaal karakter tot een driedaags topevenement met internationale allure,” vertelt Frans trots. “En we staan nog steeds met beide benen in het Tilburgse. De Warandeloop combineert – heel bewust – crosslopen voor topatleten uit binnen- en buitenland met talloze programma’s voor recreanten. Wandelaars, ouderen, scholieren, mensen met een beperking, bedrijven. Iedereen doet mee. Dat is voor mij de magie van de Warandeloop, hét feestje voor atleten en recreanten in het mooiste natuurgebied van Tilburg.”

 

Altijd een wonderschoon parkoers

Hardlopen en Stadsbos013 zijn een perfecte match, vindt Frans. “Stadsbos013 is een bijzondere omgeving, júist voor crosslopers. Nederland kent meerdere crosslopen die, net als de onze, zijn aangetekend door de Atletiekunie. In Limburg loop je bijvoorbeeld door de heuvels. En bij ons kom je door een indrukwekkend bosgebied.” De crosslopers gaan over smalle paden en door de berenkuil, een uitgraving waar ooit een dierenpark lag. Uitdagingen genoeg dus. Voor de recreanten zijn er eenvoudigere parkoersen over bredere paden uitgezet. Maar deze zijn niet minder bijzonder. Frans: “In totaal hebben we zo’n 58 verschillende programma’s, verspreid over drie dagen. Hoe we dat georganiseerd krijgen? Met een vierkoppig bestuur, een twintigtal coördinatoren en zo’n 150 vrijwilligers. Veel mensen draaien al heel wat jaartjes mee, dus we zijn een hechte, gepassioneerde groep.”

Warande by Night

Dat de Warandeloop zich in Tilburg én Stadsbos013 thuisvoelt, blijkt ook uit de samenwerkingen die de organisatie aangaat. Een van de bekendste is Warande by Night, een kleurrijke en muzikale funrun dwars door de campus (en gebouwen!) van Tilburg University. “We maken operationeel sowieso dankbaar gebruik van de faciliteiten van de universiteit. Denk aan het parkeerterrein maar ook ruimtes voor aanmeldingen en dopingcontroles. Warande by Night is de kers op de taart. Een geweldig sfeervolle loop inclusief afterparty. Het thema is dit jaar ‘NEON!’ dus iedereen mag zich volhangen met lampjes!”

Voor de wandeltocht op zaterdagochtend wordt samengewerkt met Rugby Club Tilburg, vervolgt Frans. “Wandelaars kunnen daar een kop koffie krijgen. We zijn voornemens om de komende edities steeds meer van zulke kruisbestuivingen op poten te zetten. We vinden het belangrijk om Stadsbos013 op deze manier ook vanuit de Warandeloop uit te dragen.”

Lokaal ontmoet internationaal

“Het is geweldig dat we de kwalificatiewedstrijd voor het Europees Kampioenschap Crossloop zijn en dat we het prestigieuze Silver Label van World Athletics hebben,” zegt Frans. “Daar doe je het allemaal voor, als organisatie. Toch is onze lokale, maatschappelijke rol ons óók veel waard. We willen op termijn een 15-kilometerconcept hanteren. Dat wil zeggen dat we onze leveranciers zoveel mogelijk binnen een straal van vijftien kilometer vanuit onze Warandeloop-locatie willen vinden.” Een begin is al gemaakt, door voor de afvalverwerking het Brabants Afval Team aan te trekken en door Capi Europe als hoofdsponsor te selecteren.

Een ander lokaal tintje vinden we dit jaar in de medailles die de lopers kunnen verdienen. Het zijn niet zomaar medailles maar handgemaakte exemplaren van hout. “We haalden de medailles altijd uit China. In het kader van duurzaamheid is het idee ontstaan om houten versies te laten maken. We zijn hiervoor in contact gekomen met de Diamant-groep en uiteindelijk Theo van der Bruggen van La Poubelle (de grootste Tilburgse kringloopwinkel, red.). Theo vertelde me dat ze dat wel konden maken voor ons. Dus op dit moment worden er prachtige medailles gemaakt met de logo’s van de Warandeloop en onze sponsor erop. Het zou helemaal mooi zijn als we de medailles kunnen vervaardigen van hout uit Stadsbos013, maar zo ver zijn we nog niet.”

Volop sportieve actie

Qua inschrijvingen is Frans tot nu toe dik tevreden. Desondanks weerhoudt dat hem er niet van om iedereen op te roepen zich in te schrijven. “Want je mag de Warandeloop eigenlijk niet missen, vind ik! Dat geldt trouwens ook voor het publiek. De loop is gewoon hartstikke leuk om te zien, want we proberen de deelnemers zoveel mogelijk in rondes te laten lopen. Ze komen met andere woorden meerdere keren aan het publiek voorbij, dus je krijgt het wedstrijdelement van dichtbij mee. Heel bijzonder. En ook de programmaonderdelen waarbij meedoen belangrijker is dan winnen, zoals de business run of de scholierencross met maar liefst 1200 basisscholieren, maken de Warandeloop erg sfeervol.” Voor wie na het zien van voorbijhollende sportievelingen nog wat langer in Stadsbos013 wil vertoeven, is er meer dan voldoende te beleven. Een tosti bij Uitspanning De Zeven Geitjes. Een fikse wandeling. En daarna natuurlijk een heerlijke warme choco bij Grotto. Alle ingrediënten voor een geslaagde herfstdag.

 

Hardlopershart

Traditiegetrouw vragen we onze geïnterviewden altijd naar hun favoriete plek in Stadsbos013. Daar hoeft Frans, hardloper in hart en nieren, niet lang over na te denken: “Als ik hardloop ga ik vaak eerst langs de A58 en dan de bossen in naar het westen richting Golf Club Prise d’Eau. Dan kom je aan het einde van de Kaaistoep, echt een schitterende plek. Ik zou zeggen: ga dit ontdekken!”

 

Warandeloop Tilburg is een driedaags hardloopevenement dat traditiegetrouw in het weekend van de vierde zondag van november plaatsvindt. Plaats van handeling is de Oude Warande in Stadsbos013. Het volledige programma is te vinden op www.warandeloop.nl/programma. Via deze pagina kun je je ook inschrijven voor de diverse programmaonderdelen.