Volg Stadsbos013

Image Alt

Gemeente bestrijdt exoten in poelen

Gemeente bestrijdt exoten in poelen

Gemeente bestrijdt exoten in poelen

Er zitten zogenoemde invasieve exoten in poelen in onze gemeente. Deze dieren, die van nature niet in Nederland voorkomen, vormen een bedreiging voor inheemse dieren. Daarom worden de exoten verwijderd.

De gemeente heeft vorig jaar laten onderzoeken in hoeveel poelen de exoten zitten en hoeveel het er zijn. Vanaf maandag 12 september gaat Natuurbalans – Limes Divergens BV de exoten verwijderen uit 37 poelen, waarvan een groot deel in Stadsbos013 ligt. Zij vangen voornamelijk vissen en kreeften en ze halen waterplanten weg. De exoten vormen een ernstige bedreiging voor Nederlandse dieren als de kamsalamander, boomkikker, knoflookpad en de poelkikker. Dat er in Tilburg zoveel inheemse soorten leven, is vrij uniek in Nederland. De gemeente is daarom al jaren bezig om deze soorten goed te beschermen.

Bekijk de kaart met de poelen die de gemeente aanpakt

De poelen zijn niet alleen belangrijk voor de genoemde amfibiesoorten, maar ook voor andere dier- en plantsoorten, zoals libellen, watervogels en verschillende water- en oeverplanten.

Aquarium

Inwoners die hun aquarium beu zijn, moeten de vissen, schilpadjes en andere soorten niet zomaar in de natuur uitzetten. Beter gaan ze op zoek naar iemand die de dieren wil overnemen of naar een dierenwinkel. Hetzelfde geldt voor de plantjes. Deze dieren en planten lijken onschuldig, maar kunnen dus behoorlijke schade aanbrengen onder de inheemse dier- en plantsoorten.