Volg Stadsbos013

Image Alt

Herstel waterhuishouding in De Kaaistoep

Herstel waterhuishouding in De Kaaistoep

Herstel waterhuishouding in de Kaaistoep

In natuurgebied De Kaaistoep werken TWM Gronden en Bosgroep Zuid Nederland samen met aannemer Van Beers Hoogeloon. Binnen een maand verbeteren ze de natuur, voor nu en voor de toekomst. Ze herstellen de waterhuishouding en vochtige, kruidenrijke hooilanden.

Waarom is dit nodig?

De bodem van De Kaaistoep is te droog en te zuur. Dit blijkt uit onderzoek en we zien het aan de natuur zelf. Veel planten die hier vroeger groeiden, zijn verdwenen. Het doel van het project is om de waterhuishouding van het gebied te verbeteren en om vochtige kruidenrijke hooilanden te herstellen. Door dit project kunnen zeldzame plantensoorten zoals blauwe knoop en moeraskartelblad weer terugkeren. Dit is goed voor de biodiversiteit en het unieke karakter van het gebied. 

Wat gaat er gebeuren?

Om de waterhuishouding van het gebied te verbeteren en water langer vast te houden, doen we het volgende:    

  • De Blaaksloot maken we minder diep en de oevers minder steil.
  • We dempen andere sloten en greppels in het natuurgebied, of sluiten die af met een dam. 
  • Op plekken waar vochtige hooilanden kunnen ontstaan, verwijderen we de voedselrijke graszode om ruimte te maken voor kruidenrijke planten. 

Wat merken bezoekers en omwonenden?

De maatregelen hebben alleen invloed op het grondwaterpeil binnen het natuurgebied. Bewoners merken niets aan de waterstand in hun wijk. Omdat we grond opnieuw gebruiken, is er weinig werkverkeer nodig. Het werkverkeer gaat niet door de woonwijk rijden. Ook blijven de paden in het natuurgebied toegankelijk voor bezoekers. Het fietspad en het onverharde pad blijven open en de Schotse Hooglanders blijven grazen in het gebied.

Na de werkzaamheden zijn er wel meteen veranderingen te zien. Als bezoeker zie je minder slootjes en een ondiepere Blaaksloot. De grootste veranderingen laten nog even op zich wachten. Zeldzame planten hopen we ze uiteindelijk wel weer terug te zien. We kijken uit naar de blauwe knoop en een zeldzame orchidee zoals de gevlekte orchis.

Voor meer informatie

Neem voor vragen contact op met Bosgroep Zuid Nederland via zuidnederland@bosgroepen.nl.