Volg Stadsbos013

Image Alt

Smaakmaker van het seizoen: Jong Nederland ASG

Smaakmaker van het seizoen: Jong Nederland ASG

Smaakmaker van het seizoen: Jong Nederland ASG

“Hoe jong je ook bent, het bos is van jou!”

In ons uitgestrekte natuurgebied liggen de bijzondere ervaringen voor het oprapen. Net als de bijzondere verhalen trouwens. Nu Stadsbos013 de langverwachte zomer verwelkomt, is het daarom weer tijd voor een nieuwe smaakmaker. Dit keer gaan we in gesprek met Vincent Brouwers. Hij is voorzitter van Jong Nederland ASG, de Tilburgse afdeling van een jeugd- en jongerenorganisatie met oog voor natuur, cultuur en welzijn. We spreken af in het Kruimeltje, een afgeschermd bos aan de Gilzerbaan tussen RKSV Sarto en golfclub Prise d’Eau. Een mooi gebied dat Vincents afdeling in beheer heeft: “Veel kinderen groeien op in een versteende omgeving, dus dan is ons bos echt een verademing. Het is ongerept en ze kunnen gaan waar ze willen. Hutten bouwen, insecten zoeken, marshmallows roosteren. Alles mag.” 

“Jong Nederland is in de jaren zestig ontstaan als afsplitsing van Scouting Nederland. We zijn er voor kinderen van vier tot achttien jaar oud en hebben landelijk zo’n 3500 leden. In principe doen we hetzelfde als de scouting,” vertelt Vincent, die zelf sinds zijn veertiende bij Jong Nederland zit, “maar er is wel degelijk verschil hoor. Bij scouts zie je meteen wat ze kunnen aan de hand van insignes. Dat hebben wij niet. Wij zijn laagdrempeliger omdat er geen prestatiecultuur is. De ene keer doen we iets aan sport, de andere keer aan spel. Ook zijn er creatieve activiteiten en richten we ons op natuurbeleving. En eens per jaar gaan we met de hele afdeling op zomerkamp, dat zijn in totaal zo’n veertig jeugdleden.”

 

Het bos is van ons allemaal

De groepen van Vincents afdeling komen wekelijks samen in hun thuishonk in de stad, vertelt hij: “Een hartstikke mooie plek, maar je kunt er buiten eigenlijk geen kant op. Daarom voelen we ons zo gezegend met ons bos, op vijftien minuten fietsen van het centrum. Als het lekker weer is, draaien we hier onze groepen. We kunnen er al bijna vijftig jaar terecht en hebben het sinds 2015 in eigen beheer. Het is voor onze kinderen één grote speeltuin. En het leukste is: die speeltuin is van hén. Hoe jong je ook bent, het bos is van jou!”

Groepsgevoel

Wandelend door het Kruimeltje wijst Vincent vol trots allerlei projecten van de groepen aan. Het imposante insectenhotel bijvoorbeeld, gebouwd door de oudste jeugdleden. Of de prachtig beschilderde vogelhuisjes. Zelfs de allerkleinsten – de minioren in de leeftijd van vier tot zes jaar – voegen met hun tuintje iets waardevols toe aan het bos. “We voelen een opvoedkundige verantwoordelijkheid,” legt Vincent uit. “Daarom zorgen we ervoor dat kinderen zich bij ons kunnen ontplooien. Een bijdrage kunnen leveren. Veel van onze kinderen hebben een rugzakje, een label zoals ADHD. Het maakt ons trots dat we iets voor hen kunnen betekenen door ze kennis te laten maken met het groepsgevoel. Samen ergens aan bouwen. Veel mooier wordt het niet.”

 

Heel Tilburg is welkom

“Als Jong Nederland merken we dat het aanbod aan sportieve, culturele en online activiteiten voor kinderen groot is. En daarmee de ‘concurrentie’. Ons prachtige terrein, middenin Stadsbos013, is onze grootste troef. Om meer naamsbekendheid te krijgen én nieuwe leden te werven, zijn er sowieso vriendjes- en vriendinnetjesdagen. En sinds een tijdje doen we nóg meer, door activiteiten te organiseren die voor iedereen toegankelijk zijn. We hebben dat voor het eerst geprobeerd met Halloween toen we een spooktocht in het bos hadden uitgezet. Hartstikke leuk om te zien dat daar ook een aantal niet-leden op afkwam. Ook met Pasen was iedereen welkom voor een speurtocht. Door een open uitnodiging aan Tilburg zetten we onszelf op de kaart. En hopen we nieuwe jeugdleden enthousiast te maken.”

Verbonden in ’t groen

“Hoewel we ook graag op de vrij toegankelijke Discgolf013-baan komen, zijn we toch vooral fan van ons eigen stukje Stadsbos013,” zegt Vincent met een grote glimlach. “Maar we voelen ons zéker verbonden met de omliggende ondernemers, initiatieven en organisaties. We schuiven steevast aan bij alle Stadsbos013-overleggen. Niet omdat we een vinger in de pap willen hebben, maar om te luisteren en netwerken. Aan welke voorzieningen zouden wij wat kunnen hebben? Of andersom, zijn er partijen die wij iets kunnen bieden met ons bos? We moeten daar voorzichtig mee zijn natuurlijk, want we hebben ook rekening te houden met onze buren hier. Toch willen we initiatieven zoals onze openstelling met Pasen of Halloween graag verder ontplooien. Uiteraard binnen de grenzen van onze mogelijkheden. Stel dat er in Stadsbos013 een mountainbiketocht wordt georganiseerd bijvoorbeeld, dan zouden de deelnemers bij ons een kop koffie, een bordje soep en een broodje kunnen krijgen. Het lijkt ons ontzettend leuk om zoiets tijdelijks te faciliteren!”

 

Ben je nieuwsgierig geworden naar Jong Nederland ASG en wil je meer weten over deze bijzondere Stadsbos013-organisatie? Kijk dan op jongnederlandasg.nl. Wil jouw kind meedoen of zelfs lid worden? De afdeling nodigt aspirant-jeugdleden graag uit om kosteloos en geheel vrijblijvend een groepsbijeenkomst bij te wonen. Aanmelden kan via de website!