Smaakmaker van het seizoen: Melkveebedrijf Nieuwelijn
Smaakmaker van het seizoen: Melkveebedrijf Nieuwelijn
“Wij ondernemen met oog voor dier, mens én natuur.”
Stadsbos013 heeft de zomer in de bol! Of je nu een terrasje pakt, een van de talloze sportieve activiteiten onderneemt of een verkoelende (bos)wandeling maakt, de zomer vier je in ons veelzijdige stukje Tilburg. En wie plots zin krijgt in een loeivers glas melk, kan terecht bij Melkveebedrijf Nieuwelijn. Want op het erf van de familie Swolfs tap je bij hun Melktap013 je eigen fles. Het is één van de vele initiatieven die Jack, Anita en hun zoon Jari de laatste jaren op poten hebben gezet om een duurzame én maatschappelijke bijdrage aan Stadsbos013 te leveren. Op een zonovergoten junimorgen trekken we een paar laarzen aan en ontdekken we dat het goed boeren is, hier in het Stadsbos!
“We hebben zo’n 110 melkkoeien en 50 kalveren rondlopen,” vertelt bedrijfsopvolger Jari Swolfs (22). “We fokken met drie rassen (Holstein Friesian, Jersey en Brown Swiss, red.). Hiermee fokken we koeien die efficiënt veel melk kunnen produceren, maar die ook ouder kunnen worden. In onze ogen is dat een duurzamere veestapel. Beter voor de dieren en beter voor ons. Het voer komt voor het overgrote deel van ons eigen land, dat we bemesten met mest van onze eigen koeien en onze stroom komt van eigen zonnepanelen. Helemaal circulair zijn we niet, de melk verlaat immers ons bedrijf, maar we proberen de cirkel zo rond mogelijk te maken.”
Thuis in Stadsbos013
Na een kijkje in de stallen, wandelen we richting het grasland met rode en witte klaver zover het oog reikt en in de verte de bosrand. Het is een prachtig, oer-Hollands plaatje; de afwisseling van akker, weiland en bos. Jari: “Onze grond ligt voor 90% in Stadsbos013, tussen De Oude Leij, de Bredaseweg en Prise d’Eau Golf in. Met ons bedrijf zorgen we met een grote groenstrook voor landschappelijke invulling die beeldbepalend is voor de omgeving. We kunnen hier vanuit economisch oogpunt misschien beter maïs en aardappels neerzetten. Dat levert ons meer op. Maar dat is voor het gebied eeuwig zonde. Door open graslanden en koeien in de wei, ondersteunen we het gebied en de biodiversiteit. Zo experimenteren we al een tijdje met kruidenrijk grasland, wat allerlei insecten aantrekt en hopelijk ook een positieve invloed heeft op de melkproductie. We vinden het belangrijk om zo ons steentje bij te dragen. Wat mij betreft past een voedselproducerend bedrijf zoals het onze daarom perfect in Stadsbos013.”
Het hele jaar geopend
Wie aan een melkveehouderij denkt, denkt misschien niet aan een openbare functie. Maar de familie Swolfs vindt het wel degelijk belangrijk om aan de maatschappij te laten zien hoe zij voedsel produceren. Dit doen ze met Melktap013 en een mooi boerenwandelpad dwars door het weiland, maar ook als deelnemer aan educatieprogramma Klasseboeren. “We ontvangen regelmatig een klas kinderen en we staan er ook voor open om andere groepen ons verhaal te vertellen tijdens een excursie op ons bedrijf,” legt Jari uit. “Het zal je verbazen hoeveel bezoekers – ook volwassenen – niet weten waarom een koe melk geeft!” Jari en zijn ouders proberen vanuit educatief oogpunt mensen iets bij te brengen over de landbouw. Maar ook om een positief tegenwicht te bieden aan het nieuws rondom de landbouw. Jari: “We laten iedereen graag zien hoe wij ondernemen. Met oog voor dier, mens én natuur. Het ene kan namelijk niet zonder het andere.”
Mooie kruisbestuivingen
“Melktap013 is voor ons een goede leerschool,” vervolgt Jari. “We leggen er contact met allerlei mensen en wie weet openen er zo weer deuren naar iets nieuws in de toekomst.” Hoe die toekomst eruitziet? Voor Jari is één ding zeker: hij wil de voedselproductie in Stadsbos013 in ere houden: “Er zijn allerlei mooie kruisbestuivingen denkbaar. Het zou bijvoorbeeld fantastisch zijn als we onze melk rechtstreeks aan Tilburgers kunnen verkopen. Dát zou een mooi verhaal zijn! We onderzoeken of we daar op termijn iets mee kunnen, hoewel de uitdaging ‘m wel zit in efficiëntie en kostprijs. Streekproducten zijn door de kleinschalige productie meestal wat duurder, dus men moet het er wel voor over hebben.” Naast flessen Stadsbos013-melk, droomt Jari nog even verder. “Van onze melk kun je natuurlijk yoghurt en kaas maken. Zelf hebben we daar de capaciteit niet voor, maar als andere Stadsbos013-ondernemers zich geroepen voelen: kom praten!”
S staat voor samenwerken
Vanzelfsprekend valt op de boerderij van de familie Swolfs geregeld het ‘s-woord’. Hoewel ze er, eigenlijk al jaren, aan werken om hun stikstofvoetafdruk te beperken, is er veel over te doen. Gelukkig zijn Jari, Jack en Anita positief. “Op de Stadsbosdag, begin juni, ontvingen we zo’n 150 belangstellenden,” herinnert Jari zich, “en we kregen regelmatig de vraag of wij toch niet weg moeten. Dat vindt men zonde voor het landschap. Natuurlijk zijn er verschillen in hoe je kunt boeren. Daarom kiezen wij voor openheid en verduurzaming én investeren we in dit landschap. Het lijkt ons geweldig om als agrarisch bedrijf samen met natuurorganisaties, Stadsbos013-ondernemers, de gemeente Tilburg en de provincie op te trekken om te kijken hoe we dit landschap verder kunnen verrijken. Dat is niet alleen beter voor de natuur, maar ook voor alle Tilburgers die van Stadsbos013 willen genieten. Wat ons betreft is het s-woord samenwerken.”
Melktap013 is 7 dagen per week geopend van 08.00 tot 20.00 uur en verkoopt naast verse, rauwe melk (€1,- per liter) ook eieren, aardappelen, uien en honing. Het boerenwandelpad is van zonsopkomst tot zonsondergang toegankelijk. Kijk voor meer informatie over Melkveebedrijf Nieuwelijn op facebook.com/Melkveebedrijf.Nieuwelijn.