Smaakmaker van het seizoen: Prise d’eau water
Smaakmaker van het seizoen: Prise d’eau water
“Hoe succesvoller we zijn, hoe meer we terug kunnen doen voor Stadsbos013.”
Aan het begin van de herfst weten we drie dingen zeker. De bladeren gaan vallen, de dagen worden korter… én we zetten een kersverse smaakmaker in het herfstzonnetje! We hebben dit keer een bijzonder verhaal opgevist uit ons mooie Stadsbos013. Want sinds kort is er een écht Tilburgs watermerk: Prise d’eau. Natuurzuiver kwaliteitswater dat in hartje Stadsbos013 gewonnen wordt. Om dit verhaal te vertellen, ontmoeten we Tim Wijdemans en Ton Gimbrère, de twee Tilburgse horecaondernemers achter het merk. Ton: “Bronwater ‘van ver’ is voor veel mensen heel normaal. Maar het heeft een enorme ecologische impact. Ons antwoord daarop is puur Tilburgs water uit de Prise d’eau bron. Van dichterbij kun je het niet krijgen.”
Als voormalig directeur van de Bonheur Horeca Groep – en tegenwoordig actief in allerhande advies- en toezichtsrollen – voelt Prise d’eau water voor Ton als een echt parelproject: “Tim en ik hebben er zo’n negen maanden aan gewerkt. Het moest zorgvuldig gebeuren, vonden we. De watermarkt is overvol met gevestigde namen en dan wil je wel iets onderscheidends neerzetten.” Tim, huidig directeur van de bekende Tilburgse horecagroep, vult aan: “In 2019 werd het Tilburgse kraanwater – gewonnen door Brabant Water in Stadsbos013 – tot lekkerste water van Nederland uitgeroepen. Toen ik een tijd terug het merkrecht voor Prise d’eau bronwater in handen kreeg, wist ik meteen dat daar een duurzaam concept in zat. Voor onze Bonheur-vestigingen, maar zeker ook voor geïnteresseerde horecaondernemers in de regio.”
Een goed verhaal mét diepgang
“Het verhaal gaat dat het leger van Napoleon hier eind 18e eeuw neerstreek,” vertelt Ton,” en een waterput aanlegde waaruit op slechts vijf meter diepte heel zuiver drinkwater werd opgepompt. De naam? Prise d’eau, oftewel ‘waterwinplaats’. Dat water, al 2000 jaar door oude aardlagen op weg vanuit de Ardennen en Kempen naar Tilburg, is de smaakvolle grondstof van ons nieuwe merk.” Hoe het water uiteindelijk in flessen op de tafels van horecagasten komt? Tim legt het uit: “Het water komt – logisch – gewoon via de kraan een horecazaak binnen. Elke locatie is voorzien van een soort kleine waterfabriek waarmee dit water eerst nog eens gezuiverd en gefilterd wordt en vervolgens, plat of bruisend, wordt gebotteld. Om daarna in een prachtige fles op tafel te verschijnen.”
Hoewel de basis van Prise d’eau bronwater – letterlijk – Tilburgs kraanwater is, voegen Tim en Ton op meerdere manieren waarde toe. Tim: “Het lokale verhaal en de historie maken het een fles water waar je als Tilburger trots op kunt zijn. Ons afzetgebied is ook letterlijk deze regio, alle plekken waar Stadsbos013-water uit de kraan komt, van Tilburg, Goirle en Riel tot Loon op Zand en De Moer. We gaan het niet bottelen en exporteren, waardoor het een zekere exclusiviteit behoudt. En niet te vergeten duurzaam blijft.” Een ander extraatje, vult Ton aan, is het neerzetten van uitmuntend water als begeleidende drank bij bepaalde gerechten: “We gaan horecapersoneel trainen zodat ze het water op een mooie manier kunnen aanbieden aan hun gasten. Bij de Bonheur-vestigingen worden de eerste flessen inmiddels verkocht. En er lopen gesprekken met ondernemers in bijvoorbeeld de Piushaven en de Spoorzone.”
De natuur pikt een graantje mee
Om het duurzame ondernemersverhaal compleet te maken, stroomt 50% van de winst rechtstreeks naar projecten die bijdragen aan de natuur in en rondom Tilburg. Nathalie Bergen van Stichting Stadsbomen Tilburg en klimaatburgemeester Dieuwertje Vorstenbosch beslissen jaarlijks waar het geld naartoe gaat. “Hoe succesvoller we zijn, hoe meer we terug kunnen doen voor onder andere Stadsbos013,” verklaart Ton. “Ondernemen met een positieve impact noemen we dat.”
Rijkgevulde achtertuin
Dat Bonheur Horeca Groep het rijke aanbod van Stadsbos013 omarmt, is niet nieuw. Enkele jaren terug al ontstond ‘1712’, een eigen productlijn met een sterke Stadsbos013-connectie. “We zijn gestart met bier waarin een extract van naalden van douglassparren uit het bos zijn verwerkt,” vertelt Tim, “en daarna volgden er snel meer mooie ideeën. Inmiddels brouwen we vier soorten bier, hebben we samen met chocolatier Hein Geers een chocolaatje met kruiden uit het bos gemaakt én produceren we onze eigen kaas met Stadsbos013 vlierbloesem. En dat zijn slechts een paar voorbeelden.”
De link tussen de horecagroep en Stadsbos013 is misschien nog wel het mooist zichtbaar in de band tussen La Nouvelle Auberge en GroeiTuin013. Tim: “De manier waarop wij met hen samenwerken, is heel fijn. Omdat hun aanbod dagelijks varieert, halen ze ons van de automatische piloot. Als er een keer geen tomaten zijn, maar wel paprika’s, dan doen we het daarmee. Dat houdt onze keukenbrigade scherp en creatief.”
Plezier als drijfveer
“De basis van alles wat we doen, of dat nu Prise d’eau water is of de experimenteerdrift van La Nouvelle Auberge cuisinier Ralph Blaakenburg, is plezier,” onthult Tim. “We vinden het ontzettend leuk om mooie verhalen te maken. Om de dingen anders te doen dan anderen. En het liefst geven we lokaal invulling aan deze visie. Mooie producten en samenwerkingskansen genoeg, om ons heen!” Op de vraag of hij misschien tóch iets mist in Stadsbos013, antwoordt Tim zonder aarzelen: “Een grotere activiteit of plek waar je als gezin met kinderen terechtkunt. Dat mis ik nog wel. Een natuurlijke speeltuin of een klimbos bijvoorbeeld. Echt iets groots waar je je een middag kunt vermaken, eventueel met horeca. Dat zie ik als een prachtige kans.”
Wil je meer weten over Prise d’eau water? Kijk dan op www.prisedeauwater.nl. Meer informatie over Bonheur Horeca Groep vind je op www.bonheurhorecagroep.nl. Wie het gloednieuwe Prise d’eau bronwater wil proeven, kan nu al terecht bij de tien locaties van Bonheur Horeca Groep.