Volg Stadsbos013

Image Alt

Grazende schapen heideveld De Gaas

Grazende schapen heideveld De Gaas

Grazende schapen heideveld De Gaas

Sinds 2017 is de schaapsherder Bart van Ekkendonk uit Dongen met zijn kudde van ongeveer 250 Kempische heideschapen jaarlijks door de Reeshof getrokken. De eindbestemming is elk jaar de Gaas, een bos- en heidegebied dat grenst aan de wijk Witbrant in de Reeshof, en de Drijflanen. Mevrouw Tonnie Verheijden heeft hier het initiatief voor genomen.

In De Gaas ligt de heide aan drie kanten ingesloten door het bos en daardoor groeit het geleidelijk dicht met jonge dennen- en berkenboompjes. De bedoeling is juist dat de heide open blijft. Het effect van grazers is onder meer dat ze dominante grassen, ruigtes, bosopslag en dergelijke kunnen tegengaan.

Als je het gebied niet zou beheren of laten begrazen, groeit die heide binnen de kortste keren vol met bos. Een schaapskudde kan bovendien precies daar grazen waar de herder het wil. Daarin verschilt een kudde schapen van loslopende runderen, paarden of herten.

In de Drijflanen is minder heide te ontdekken. Daar zorgen de schapen ervoor dat de jonge boompjes in de open delen worden opgegeten. Het gebied wordt schraler en daardoor komen er hopelijk steeds meer bloemenrijk grasland.

Wil jij dit een keer meemaken, een kudde schapen door de wijk? Houd dan de stadsbosagenda in de gaten.