Volg Stadsbos013

Image Alt

EU-subsidie om Bels Lijntje aantrekkelijker te maken

EU-subsidie om Bels Lijntje aantrekkelijker te maken

Europese subsidie om Bels Lijntje aantrekkelijker te maken

Gemeente Tilburg en 12 andere partijen uit Vlaanderen en Noord-Brabant hebben samen een Europese subsidie gekregen om de grensstreek aantrekkelijker te maken. Tilburg gaat 173.860 euro daarvan gebruiken om het fietspad Bels Lijntje, dat tussen Tilburg en Turnhout ligt, aansprekender te maken voor recreanten uit de omgeving en daarbuiten.

 

De grensstreek tussen Noord-Brabant (Nederland) en de Kempen (België) heeft veel mogelijkheden voor toerisme en recreatie. Met het project ‘Brabant kust de Kempen’ gaan 6 Vlaamse gemeenten, 4 Brabantse gemeenten, 2 hogescholen en Toerisme Provincie Antwerpen die tot begin 2027 verbeteren. Het project krijgt daarvoor 933.625 euro van het Europese programma Interreg Vlaanderen-Nederland. De samenwerkende partijen verdubbelen samen dat bedrag.

 

Populaire fietsroute

Een van de speerpunten in het project is meer beleving op en rond het Bels Lijntje. Wethouder Evelien Kostermans (Groen in en om de stad) is daar blij mee: “Het Bels Lijntje was ooit de spoorwegverbinding tussen Tilburg en Turnhout en is nu een populaire fietsroute. Met deze samenwerking en de subsidie kunnen we het fietspad nog aantrekkelijker maken voor recreanten uit onze regio en daarbuiten. Zo kunnen we laten zien hoe mooi en divers het landschap in onze grensstreek is. En de cultuurhistorische waarde van het Bels Lijntje de aandacht geven die het verdient.”

 

Meer beleving en betekenis

Er komt kenmerkend straatmeubilair op alle tien de knooppunten van het Bels Lijntje. En bij de start- en eindpunten in Tilburg en Turnhout. Dit zorgt voor extra beleving en betekenis. Op drie plekken komen extra belevingselementen, bijvoorbeeld bij de Kaaistoep. Kostermans: “We denken daar aan een reconstructie van het voormalige wachthuisje bij knoop Kaaistoep in Stadsbos013. Ook willen we de fiets- en wandelverbindingen beter aansluiten op aansprekende toeristische en recreatieve plekken in het achterland. En we starten met het opstellen van visie voor de ecologische verbindingszone Turnhout-Tilburg. Zo versterken en verbinden we cultuurhistorie, recreatie en natuur!”

 

Samenwerking

Het project ‘Brabant kust de Kempen’ is een samenwerking van de Vlaamse gemeenten Arendonk, Baarle-Hertog, Hoogstraten, Merksplas, Ravels en Turnhout, de Brabantse gemeenten Alpen-Chaam, Baarle-Nassau, Goirle en Tilburg, de hogescholen Thomas More (Geel) en BUas (Breda) en Toerisme Provincie Antwerpen.