Volg Stadsbos013

Image Alt

Smaakmaker van het seizoen: GroeiTuin013

Smaakmaker van het seizoen: GroeiTuin013

Smaakmaker van het seizoen: GroeiTuin013

“We zijn een inspirerende plek waar mensen elkaar ontmoeten en laten groeien.”

Na een zachte, natte winter is het dan eindelijk zo ver: de lente is begonnen! Ook in Stadsbos013 groeit, bloeit en bruist er weer van alles en nog wat. En dat geldt natuurlijk helemáál voor GroeiTuin013, de groene huiskamer van Tilburg waar vrijwilligers en een aantal dagbesteders onder professionele begeleiding groenten, fruit, bloemen en kruiden telen en verkopen. Samen met Hein van den Hurk – directeur van initiatiefnemer Stichting Het Werkt – struinen we door het groen en komen we erachter waarom GroeiTuin013 een van de smaakmakers van het veelzijdige Stadsbos013 is.

Stadsbos013 is nog steeds een van de best bewaarde geheimen van Tilburg. En de unieke versmelting van stad, natuur, cultuur en maatschappelijke verbinding komt prachtig tot zijn recht in GroeiTuin013. Een groene oase voor vrijwilligers, zorgcliënten, scholieren, wandelaars, foodies en toevallige passanten. Hein van den Hurk: “We zijn een inspirerende plek waar mensen elkaar ontmoeten en laten groeien. GroeiTuin013 heeft alles in zich om een Stadsbos in het klein te worden!”

 

Tuinieren als sociaal smeermiddel

De ruim opgezette stadstuin is nog relatief nieuw in Stadsbos013. Het initiatief van Stichting Het Werkt, een Tilburgse zorgorganisatie voor beschermd wonen en ambulante begeleiding, was voorheen namelijk te vinden aan de Piushaven. “Maar we zijn hier al heel goed geland hoor,” vertelt Hein enthousiast, terwijl hij uitkijkt over de zaaibedden. “Als zorginstelling zijn we altijd op zoek naar manieren om onze cliënten uit hun sociaal isolement te halen. Echt deel te laten nemen aan de maatschappij. Tuinieren is een perfect middel. Veel mensen vinden het leuk en omdat het een collectieve tuin is, werkt iedereen hier samen. De kwetsbaarste doelgroepen zijn vertegenwoordigd, maar onze in totaal 120 vrijwilligers zijn een dwarsdoorsnede van de samenleving. Het resultaat? Mensen groeien hier door zich aan elkaar op te trekken. Leren nieuwe dingen. Verbreden hun horizon.”

 

People, planet, profit

En de figuurlijke oogst is zelfs nog groter, legt Hein uit: “Als je onze tuin bekijkt vanuit de termen ‘people, planet, profit’, dan kunnen we overal een vinkje achter zetten. Want niet alleen de mensen groeien. Alles wat hier in de grond groeit wordt op biologische wijze geteeld, met oog voor de biodiversiteit. Wat we oogsten, verkopen we in ons winkeltje. Onze vrijwilligers mogen hiervan altijd gratis meenemen wat ze nodig hebben. Een deel gaat bovendien naar ons culi-team dat er soep, jam of kruidenolie van maakt. Producten die we dan weer in de winkel verkopen. De economische waarde die in het winkeltje wordt gecreëerd is dan misschien niet zo groot, toch kunnen we spreken van een stukje ‘profit’. En het leuke is: de drie p’s versterken elkaar in GroeiTuin013.”

 

Kruisbestuiving

“Laten we ook de kruisbestuivingen met andere ondernemers in Stadsbos013 niet vergeten,” gaat Hein opgewekt verder, “want we leveren onze producten bijvoorbeeld aan Auberge du Bonheur. Voor hen telen we op verzoek zelfs bepaalde groenten. Ook werken we samen met Broodje Aap & Linke Soep.” Samenwerkingen zijn sowieso essentieel voor GroeiTuin013. Zo kloppen er geregeld Tilburgse buurtwerkorganisaties aan met de vraag of ze hulp kunnen krijgen bij het vergroenen van hun wijk. Hein: “Kennisdeling is belangrijk voor ons. En als er uiteindelijk, zeg, geveltuintjes worden gemaakt, dan helpen onze vrijwilligers daarbij. Als er vervolgens wijkbewoners zijn die zich bij ons aansluiten als vrijwilliger, is de cirkel rond.”

Gedeelde trots

Teelt in de volle grond. Een aantal goedgevulde kassen. Bijen, varkens en overvliegende buizerds. Een winkeltje met producten uit de tuin. Wie de komende maanden een bezoekje aan GroeiTuin013 brengt, komt het allemaal tegen. En het wordt tiptop verzorgd door de vrijwilligers. Hein: “We hebben twee professionele tuinders in dienst die de tuin in de basis onderhouden en zorgen voor een dagelijkse takenlijst. Twee zorg- en welzijnscoördinatoren bieden een stukje persoonlijke begeleiding, organiseren activiteiten en zorgen ervoor dat de sfeer goed blijft. Maar in principe doen de vrijwilligers echt álles zelf. Daar zijn ze, volkomen terecht, hartstikke trots op.”

 

Toekomstplannen

Hoewel het middenplein van GroeiTuin013 nu nog bestaat uit tijdelijke noodgebouwtjes, is er de ambitie om iets prachtigs te realiseren: een rietgedekte Vlaamse schuur. “Compleet met daghoreca, een winkel en een educatieve ruimte,” licht Hein toe. “Het moet een ontmoetingsplek worden waar bezoekers terecht kunnen voor een kop koffie of thee, een soepje en een broodje. Uiteraard bereid met producten uit de tuin en tegen horecaprijzen om de andere ondernemers in de omgeving niet oneerlijk te beconcurreren. Onze droom is dat GroeiTuin013 uitgroeit tot één van de eyecatchers van Stadsbos013 én Tilburg. Het lijkt ons fantastisch om in de toekomst het start- of eindpunt te zijn van een heerlijke fietstocht of wandeling.”

 

GroeiTuin013 is gelegen aan Reeshofdijk 30 in Tilburg. Van maart tot en met oktober is de tuin geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur. De winkel opent medio mei weer zijn deuren. Kijk voor meer informatie op www.groeituin013.nl.