1712 Bier en 1712 Vermoed
1712 Bier en 1712 Vermoed
In mei 2016 heeft Auberge du Bonheur 1712 bier ontwikkeld met ingrediënten uit Stadsbos013. Later dat jaar, december 2016, heeft Auberge du Bonheur de 1712 Vermoed gelanceerd. Ondertussen is de 1712 lijn flink uitgebreid. De producten zijn te verkrijgen bij de receptie van Auberge du Bonheur.
1712 Producten
De naam 1712 is afgeleid van het park de Oude Warande. In 1712 werd het park de Oude Warande aangelegd in opdracht van de Duitse prins Willem van Hessen-Kassel, die op dat moment heer van de heerlijkheid Tilburg en Goirle was. Het is één van de weinige intacte sterrenbossen in Nederland. Sinds 1986 is Auberge du Bonheur gevestigd in het landhuis aan de rand van dit park.
1712 Bier
Auberge du Bonheur in Tilburg heeft ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan een eigen bier ontwikkeld in samenwerking met Brouwerij Brouwerslokaal in Groede. Voor de smaak van het bier liet Cuisinier Ralph Blaakenburg zich inspireren door de bosrijke omgeving van de Auberge. ‘De naalden van de Douglas spar hebben een fijne aromatische geur van frisse citrus en sinaasappel. Door deze naalden aan het bier toe te voegen, ontstaat een verrassende smaaksensatie en een ambachtelijk bier, dat zich uitstekend laat combineren met gerechten uit mijn keuken’, aldus Ralph.
Het amberkleurig 1712 heeft een mooie balans tussen lichte bitters en subtiele tonen van karamel en kandij. De frisse citrus en lichte hars van de Douglas spar komen verfijnd terug in de smaak. Het bier is licht koolzuurhoudend en heeft een aangename mousse. Het speciaal bier geeft een romig mondgevoel en verdient het predicaat fluweelzacht. Het bier is afgevuld in 0,75 l flessen.
1712 Fairtrade chocolate
De chocolade met intense smaak heeft een cacaopercentage van 74%. Ralph haalt zijn inspiratie uit de natuur van de Oude Warande, onderdeel van het Stadsbos013. Dit zorgt voor bijzondere smaakcombinaties in zijn restaurant en het bos is ook de basis van eerdere producten, zoals 1712 Bier en Vermoed. 1712 is het jaar dat het monumentale park de Oude Warande werd aangelegd.
Uit de natuurlijke omgeving van de Auberge du Bonheur voegde hij ingrediënten toe aan de 1712 chocolate, zoals douglasspar en vlierbes. De basis van de chocolade is te vinden in de beste cacaobonen van kleine boeren uit de Dominicaanse Republiek, verenigd in de coöperatie Concacado die tevens is aangesloten bij de Fairtrade-organisatie.
De cacaosoort Hispaniola is een kruising tussen Amazon Amelonado, Venezuelan Criollo en Rio Caribe. De bonen worden ter plaatse gefermenteerd en gedroogd, alvorens ze over zee worden vervoerd. De smaak van de boon is een mix van aards, leder, tabak, specerijen en fruit zoals banaan en guave.
Vermoed 1712
Vermout bestaat al sinds de 18e eeuw en is sinds die tijd vele malen in en uit de mode geweest. Trendwatchers voorspellen dat deze kruidenwijn weleens de volgende hype kan worden. Volgens Ralph Blaakenburg, cuisinier van Auberge du Bonheur, ontbreekt het de bestaande vermouts aan uitstraling en smaakdiepgang en vindt de tijd rijp voor een eigen vermout.
Vermoed 1712, is de naam van de huis-vermout van Auberge du Bonheur. Samen met stadsbioloog Gert Brunink ging Blaakenburg op zoek naar de beste kruiden en specerijen in en om het sterrenbos de Oude Warande. Vermoed 1712 is door Hans Robben (Jonkers Distillers) uit Tilburg geproduceerd. Het aperitief is op vele manieren te drinken en leent zich ook voor een mix of een cocktail.
1712 Kaas
Het culinaire team van Auberge du Bonheur heeft samen met Kaasboerderij de Leyedaeler een eigen 1712 kaas gemaakt. De 1712 kaas maakt onderdeel uit van de producten- en delicatessenlijn die Auberge du Bonheur in eigen huis ontwikkelt en waarvan productie plaatsvindt bij lokale partners.
De zachte, rauwmelkse boerenkaas is gewassen met 1712 bier waarin Douglasspar verwerkt is. Kaasboerderij de Leyedaeler maakt de rauwmelkse 1712 kaas volledig in eigen beheer, volgens een uniek bereidingsproces. Van april tot en met oktober grazen de 60 melkkoeien van De Leyedaeler in de wei en eten zij een natuurlijke mix van vers gras en kruiden. Ze worden bijgevoerd met maïs, hooi en kuilvoer. Hierdoor (en omdat de kaas gewassen wordt met 1712 bier), krijgt de kaas zijn zachte, delicate smaak. De vijf wekende durende rijping op de naalden van de Douglasspar zorgt voor nog een subtiel extra smaakaccent. Bovendien houdt de kaas zijn unieke karakter omdat de melk niet wordt gepasteuriseerd.
1712 Zeep
Een aantal van onze idealen komen samen in deze 1712 zeep, geïnspireerd door het idee om circulair te ondernemen en verspilling tegen te gaan.
Ralph Blaakenburg (Cuisinier) ontwikkelde samen met Chi Chi Schaul van Earth Ellements deze zeep en gebruikte komkommerresten afkomstig uit de keuken van Auberge du Bonheur als basis.
Naast komkommer is ook Douglasspar en brandnetel verwerkt in de zeep dat groeit in Stadsbos013.