Volg Stadsbos013

Image Alt

Leren in de natuur

Leren in de natuur

Leren in de natuur

Een aantal NME-coördinatoren (Natuur- en Milieu Educatie) uit het basisonderwijs en de kinderopvang wandelen op een zonnige ochtend met ecoloog Rob van Dijk door Stadsbos013. Rob laat hen ervaren op welke manier kinderen de natuur nog meer kunnen beleven door hen opmerkzaam te maken op allerlei natuurlijke elementen in het bos en ze wat meer te vertellen over de geschiedenis.

Sterrenbos de Oude Warande, zeldzame planten, Amerikaanse eiken, krentenbomen, poelen voor kikkers en salamanders, moerasgebied, de gagel die vroeger werd gebruik om bier mee te brouwen, het komt allemaal voorbij. Een specht, het roodborstje en de tjiftjaf ook. Rob herkent hun geluiden direct en attendeert de mensen hierop. Ook de toename van dood hout in het bos is niet voor niets maar juist bedoeld als schuilplek voor vogels en kleine zoogdieren.

De deelnemers zijn enthousiast en vertellen dat ze de natuur veel intensiever beleven, nu ze meer hebben gezien en gehoord. “Een goed voorbeeld dat we meenemen naar de scholen en toe kunnen voegen aan de natuurbeleving bij kinderen.”

NME-leerroutes
Verschillende scholen zijn gestart met het ontwikkelen van NME-leerroutes en deze in te passen in de groene lessen op school. Deze routes zijn gemaakt in de natuur en de parken vlakbij school. Alle routes staan op de website van de basisscholen. Hierdoor kunnen de kinderen samen met de ouders en wijkbewoners op pad om de NME- leerroutes te ontdekken. Kijk hier voor meer informatie.