Volg Stadsbos013

Image Alt

Paul van Wielink ontvangt derde Hans Esselink Award voor onderzoek Kaaistoep

Paul van Wielink ontvangt derde Hans Esselink Award voor onderzoek Kaaistoep

Paul van Wielink ontvangt derde Hans Esselink Award voor onderzoek Kaaistoep

Paul van Wielink uit Tilburg ontvangt de derde Hans Esselink Award voor zijn bijzondere inzet en creativiteit op het raakvlak van onderzoek en natuurbeheer. Hij ontvangt de prijs voor het -samen met alle vrijwilligers van De Kaaistoep- uitvoeren van langdurig, gestandaardiseerd onderzoek aan ongewervelden in combinatie met creatief soortgericht onderzoek naar onderbelichte soorten in Nederlandse natuurterreinen. Aan de prijs is een geldbedrag van € 1.500, -verbonden.

Tussen 1995 en 2014 was Paul van Wielink initiatiefnemer en coördinator (en tot op heden actief onderzoeker) van ‘De Kaaistoep-groep’ waarin zo’n 70 vrijwilligers en 50 externe specialisten de flora en fauna van het natuurontwikkelingsgebied De Kaaistoep, ten westen van de Blaak in Stadsbos013, onderzoeken.

Dankzij de 22 jaar lange vangreeks van insecten op licht, kon onlangs de sterke achteruitgang van insecten in Nederland goed worden gestaafd. In het Kaaistoep onderzoek zijn al tientallen nieuwe diersoorten voor Nederland ontdekt en zelfs enkele nieuw voor de wetenschap.

Onbewandelde wegen
Daarnaast bewandelt Van Wielink onvermoeibaar wegen die anderen niet nemen, aldus Natuurplaza. “Hij onderzoekt de verspreiding en ecologie van onderbelichte nieuwkomers en zeldzaamheden als het Aziatische lieveheersbeestje, de Zuidelijke schorsloopkeveren en de Californische rivierkreeft”, staat te lezen in het persbericht. “Zijn gedreven vrijwilligerswerk heeft zowel geleid tot tientallen wetenschappelijke publicaties als tot een grootdraagvlak voor de biodiversiteit van ongewervelden bij beheer, beleid en publiek.”

Het onderzoek in de Kaaistoep is een samenwerking tussen KNNV-afdeling Tilburg (onderzoekers), TWM-gronden (terreineigenaar) en Natuurmuseum Brabant (faciliteiten voor onderzoek en collectie).

Hans Esselink Award
De Hans Esselink Award is een gezamenlijk initiatief van de partners in Natuurplaza te Nijmegen: Stichting Bargerveen, Sovon Vogelonderzoek Nederland, RAVON, FLORON en de Zoogdiervereniging. Stichting Bargerveen is gestoeld op het gedachtegoed van Hans Esselink, directeur van de stichting tot zijn plotselinge overlijden in 2008. Het werk van Hans Esselink was gericht op het ontwikkelen van nieuwe wetenschappelijke kennis en de toepassing daarvan in het natuurbeheer. Hij was een belangrijke initiator van de samenwerking tussen gegevens beherende organisaties en onderzoeksinstellingen die in Natuurplaza gestalte heeft gekregen.

Lees hier en hier meer onder de onderzoeken in de Kaaistoep.