Volg Stadsbos013

Image Alt

Sculptuurexpositie Lustwarande in De Oude Warande

Sculptuurexpositie Lustwarande in De Oude Warande

Sculptuurexpositie Lustwarande in De Oude Warande

Sterrenbos de Oude Warande is van voor- tot najaar het decor van internationale sculpturen en kunstprojecten. Na vijfentwintig  jaar rondgereisd te hebben, heeft de toonaangevende expositie sinds 2016 een vaste plaats gevonden in het Tilburgse bos onder de naam Lustwarande. Dit jaar presenteert de Lustwarande het programma ‘Disruption- Remapping Nature’ en ‘Brief Encouters ’17’. 

Disruption – Remapping Nature

Van 24 juni tot en met 24 september staat Lustwarande in het teken van Disruption – Remapping Nature, een expositie over hedendaagse reflecties op het begrip natuur. Disruption – Remapping Nature focust op een groep Europese kunstenaars, die het begrip natuur ieder op geheel eigen wijze in hun oeuvre centraal stellen. Vanuit de Antropocene denkkaders bezien laten deze in eerste instantie zo verschillende artistieke praktijken afzonderlijk hun licht schijnen op de wijze waarop de hedendaagse mens de natuur waarneemt, definieert en er zich toe verhoudt.

De uitdaging in deze expositie is niet alleen gelegen in het samenbrengen van nieuwe werken van een specifieke groep kunstenaars over een uiterst actueel thema maar vooral ook in het presenteren van deze reflecties op kunst en natuur in de “natuurlijke” context van De Oude Warande. Waar houdt het begrip natuur op en begint de notie cultuur? In het Antropocene perspectief zijn er geen begrenzingen. Een en ander zijn één entiteit.

Deelnemende kunstenaars: Lionel Estève (FR) – Sven Fritz (NL) – Paul Geelen (NL) – Jasper Griepink (NL) – Henrik Håkansson (SU) – Antti Laitinen (FI) – Zeger Reyers (NL) – Martin Schwenk (DE) – Egied Simons (NL) – Maarten Vanden Eynde (BE)

Brief Encounters ’17

Vanaf 2017 wordt de jaarlijkse groepsexpositie vergezeld door momenten van event sculpture, vormen van sculptuur die in tijd begrensd zijn en die in duur kunnen variëren van enkele minuten tot enkele maanden maar waar uiteindelijk niets van overblijft. Deze tijdelijke werken worden op gezette tijden gepresenteerd onder de titel Brief Encounters, als afzonderlijk werk of in clusters. Deze focus op efemere sculptuur vloeit enerzijds voort uit de toenemende aandacht voor deze vorm van in tijd begrensde kunst, anderzijds sluit deze aan bij de nadruk die Lustwarande legt op tijdelijkheid van beelden in De Oude Warande.

Op 2 september worden er in het kader van Brief Encounters werken gepresenteerd van drie kunstenaars. Zij maken ieder nieuw werk: Jasper Griepink (NL), Donna Huanca (US) en Vincent Olinet (FR). Voor Donna Huanca, een van de meest rijzende internationale talenten, is dit haar Nederlandse debuut.

Praktische info

  • Entree: gratis
  • Locatie: Park De Oude Warande
  • Adres: Bredaseweg 441
  • Meer info: www.lustwarande.org