Volg Stadsbos013

Image Alt

Stadsbos013: goede bodemkwaliteit voor paddenstoelen

Stadsbos013: goede bodemkwaliteit voor paddenstoelen

Stadsbos013: goede bodemkwaliteit voor paddenstoelen

Wist je dat er in Nederland 4000 verschillende paddenstoelsoorten zijn? Ecoloog Rob van Dijk sprak met Ger Bogaers, paddenstoelenexpert van Tilburg. ”’Paddenstoelen herkennen is net chinees leren. Het is heel lastig om alle soorten te herkennen.”

Ger Bogaers is actief lid van de paddenstoelenwerkgroep in Tilburg. De werkgroep organiseerde dit jaar een cursus paddenstoelenleer, waar behoorlijk wat animo voor was. De werkgroep doet ook onderzoek naar paddenstoelensoorten, organiseert excursies en ontdekt gezamenlijk nieuwe soorten. De kaaistoep, onderdeel van Stadsbos013 is het een goed onderzochte gebied voor paddenstoelen in Nederland. Jaarlijks worden hier weer nieuwe soorten gevonden.

Bodemkwaliteit
Volgens Ger gaat het in Nederland slecht met de paddenstoelen. ”Dit komt door stikstofvervuiling, wat ervoor zorgt dat de bodemkwaliteit achteruit gaat. Paddenstoelen hebben goede bodemkwaliteit nodig om te kunnen groeien. Gebieden met goede bodemkwaliteit zijn helaas schaars en komen alleen voor in natuurgebieden. In onze omgeving hebben de leemkuilen in Udenhout een goede kwaliteit grond, net als Stadsbos013. Daar mogen we trots op zijn.”

Paddenstoelen voor consumptie
Paddenstoelen worden vaak geplukt voor consumptie. Ger vindt dit zonde: ”Ik ben daar geen voorstander van. Iedereen moet kunnen genieten van de paddenstoelen.” In Stadsbos013 is het verboden om paddenstoelen te plukken voor consumptie. Alle paddenstoelen die gevonden worden staan geregistreerd in een landelijke natuur databank. Met een veldgids kun je als leek ongeveer 150 soorten leren herkennen. Specialistische soorten kun je pas herkennen met een microscoop. De veldgids over paddenstoelen is te koop in het natuurmuseum.

Meer informatie
Heb je interesse in een cursus of excursie wat te maken heeft met paddenstoelen? Meer informatie.